Belföld

Gyurcsány: Merkel győzelme = Orbán bukása

A Demokratikus Koalíció elnöke politikai esélylatolgatásba kezdett a német konzervatívok győzelme után.

“Merkel győzelme egyenlő Orbán bukásával. Mert ugye világos, Merkel mindenben Orbán ellentettje” – írja Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, aki szerint “Merkel a politikai közép embere. Mérsékelt, megfontolt, riválisai javaslatait saját politikájába beépítő kancellár”.

A volt kormányfő úgy látja, “Orbán ezzel szemben a radikális jobbszélnek politizál, a kompromisszum helyett a kizárólagosság, a megfellebbezhetetlen igazság(?) politikusa. Merkel piacpárti, Orbán államimádó. Merkel a nyugat politikusa, Orbán a despotikus keleté. Merkel bezárja az atomerőműveket, Orbán rohamtempóban fejlesztené Paksot”.

Ha ennyi nem lenne elég, akkor Gyurcsány még sorolja. “Merkel az európai realitás progresszív államasszonya, Orbán a keleties fantazmagóriák percembere. Merkel jön, Orbán megy. És ez nem a naptári idő kérdése, hanem a történelemé. Az egyik a jövő, a másik a múlt. Az önkény sok politikusának adatott hosszú kormányzás. Végül mindegyik csak lábjegyzet lett. Itt van előttünk egy lábjegyzet egy pacákkal rondított oldalon. Kitörölni nem lehet. De lapozni igen” – zárja elemzését Gyurcsány Ferenc.

Orbán tegeződve gratulált Merkelnek

A magyar kormányfő még vasárnap egy facebookos videóval gratulált a német kancellár választási győzelméhez. Orbán Viktor szerint fontos győzelmet aratott a CDU. “Nagy örömmel fogadtuk a híreket itt, Budapesten arról a diadalról, amelyet a most befejeződött német választáson arattatok” – mondta Orbán Viktor. Üzenetében a magyar kormányfő úgy fogalmazott, fontos győzelem ez – “nektek nyilván, de nekünk is az” -, hiszen biztatást és bátorítást jelent a jövőre nézve.

Bátorítást jelent, mert arról tanúskodik, hogy bátor politikával még a súlyos európai válság körülményei közepette is ki lehet érdemelni a választók bizalmát – mondta a miniszterelnök. Biztatást is jelent – folytatta -, mert arról szól: lesz mód és lehetőség arra, hogy az elkövetkező években “közösen keressünk orvosságot közös hazánk, Európa súlyos bajaira. “Isten éltesse a német kereszténydemokratákat, gratulálok, kedves Angéla!”– mondta a miniszterelnök a videóban.

Európa is üzent

David Cameron brit kormányfő a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében azt írta, türelmetlenül várja, hogy a lehető leghamarabb folytassa a munkát német kollégájával. Enrico Letta olasz miniszterelnök gratulált Merkel fényes választási győzelméhez. Hozzátette, ha igazak az első eredmények, amelyek szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű euroszkeptikus párt nem jut be a Bundestagba, az lesz az igazán jó hír az Európai Uniónak.

Didier Reynders belga külügyminiszter szívből jövő jókívánsággal üdvözölte Merkel választási eredményét. A portugál Szocialista Párt (PS), az ellenzék vezető ereje ugyanakkor Európa számára rossz hírnek minősítette Merkel győzelmét. Joao Ribeiro pártszóvivő hangoztatta, hogy a németországi választás eredménye megerősíti ugyan Angela Merkel irányvonalát, ez azonban hozzájárul politikai elszigetelődéséhez Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik