Belföld

Felvételi: Jöhet a háromszázas ponthatár

felvételi (felvételi)
felvételi (felvételi)

Balog Zoltán elképzelhetőnek tartja, hogy rögtön "megugorják" a háromszázas ponthatárt a felsőoktatásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt arról is, hogy még az idén hatmilliárd forintnyi forrás jut az egészségügyi alapellátásra.

A miniszter a lap hétfői számában közölt interjúban elmondta: azok a pedagógusok, akiknek a 2012-es átlagbérükhöz képest csökkent a fizetésük, novemberben kaphatják meg a kompenzációt szeptember elsejéig visszamenőleg.

A felsőoktatási kerekasztal által elkészített koncepciót először minisztériumi, majd kormányszinten is megvitatják. Bizonyos tendenciákat már most is látnak, így például, hogy működik a természetes szelekció, már szűntek meg szakok amiatt, mert nem jelentkeztek rájuk. Tizenhat szak esetében a kormány döntött úgy, hogy az állami szerepvállalást csökkenteni kell.

Ami még biztos: növelni kell a természettudományok súlyát. A humán tudományok Magyarország kultúrájának fontos részei, így ezeket nem lehet kizárólag gazdaságossági szempontból megítélni, ugyanakkor elkerülhetetlen egyfajta koncentráció – fejtette ki Balog Zoltán.

A ponthatárról szólva a miniszter elképzelhetőnek tartotta, hogy rögtön “megugorják” a háromszázat. Egyes speciális szakokat leszámítva a klasszikus alapképzések esetében ez a határ lenne reális, ezzel a hallgatói önkormányzatok is egyetértenek – mondta.

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy a kormány egyes véleményformálók szerint hozzá lojális, keresztény-konzervatív “egyengyerekeket” akar kinevelni, úgy reagált: “ez nyilvánvalóan destruktív, hangulatkeltő ostobaság”. A hittankönyvek tartalmáért az egyházak felelnek, ezekből azok a gyerekek tanulnak, akiknek a szülei az adott egyház mellett döntöttek. Ezt a döntésüket pedig bármikor módosíthatják.

A miniszter beszélt arról is, hogy még az idén hatmilliárd forintnyi jövedelemnövelő forrás jut az egészségügyi alapellátásba, ami a háziorvosokat és a védőnőket érinti. Hogy a továbbiakban mire lesz pénz, meglátjuk – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik