Belföld

Viszi a víz a partfalat?

Majd 2 milliárdot fizethet Szeged vissza az Uniónak, ha nem indul meg három héten belül a partfal kivitelezése.

A jobboldali képviselők a szocialista pártkassza dagasztását sejtették az árvízvédelmi beruházás megnőtt költségvetésének 375 millió forintos megtoldását tartalmazó előterjesztés mögött, ezért leszavazták a napirendet. Rendkívüli közgyűlés a jövő héten?

Ki miatt kell a plusz pénzt kifizetni?

Az egész beruházás 8 hónapos csúszásban van, Botka László szerint a jobboldali képviselők miatt állt elő ez a helyzet. A jobboldali többséggel bíró közgyűlés döntött a közbeszerzések  jogi és ügyrendi bizottság hatáskörébe való átadásáról. A jobbikos Keresztúri Farkas Csaba vezette bizottság az árvízvédelmi beruházás projekt menedzsmentjének kiválasztását meghívásos pályázaton szerette volna lebonyolítani még hónapokkal ezelőtt. Ment a huza-vona, majd az NFÜ nem járult hozzá, így nyilvános pályázatot írtak ki. Az idő viszont haladt, Botka szerint ez volt az egyik ok, ami miatt csúszott az egész beruházás. A közbeszerzési szakértőt is a jobboldaliak vezette bizottság választotta ki, aki a közbeszerzési felhívás kiírása után lemondott. Most juthatott el a város addig, hogy a kivitelezők ajánlatait bekérje és nyertest hirdessen. Az egyetlen pályázó, azonban, 550 millió forinttal kért többet, mint amennyit a szakértők kiszámoltak. ezért kellett a költségvetés módosítását kérni.

Pártkassza

A szegedi Fidesz-KDNP viszont él a gyanúperrel, hogy a szocialisták mutyiznak és a választások előtt a kampányhoz gyűjtenek pénzt. Szerintük túl későn kapták kézhez a nagy összegű módosításról szóló  előterjesztést. Amennyiben törvényes közgyűlési előterjesztés készül, a jobboldaliak támogatják a beruházás további menetét.

„Összehangolt műbalhé”

Botka László szerint műbalhét gerjesztenek a jobboldali képviselők. A jobbikos Keresztúri – Botka szerint – a saját hibáit próbálja fedni az előterjesztés kritikájával. Október 9 ig  meg kell kezdeni a beruházást, addig ki kell hirdetni a nyertes kivitelezőt. Ez addig nem lehetséges, amíg a beruházást fedező összegre nem bólint rá a közgyűlés. Az 550 millió forintot 175 millió forint erejéig a projekt eddigi megtakarításaiból tudja fedezni a város, 310 millió forintot a központi alapból igényeltek, amelyre az NFÜ már rábólintott, csak a kormány határozatra várnak, így összesen 60 millió forintot kell a költségvetésben átcsoportosítani, ezért van most a balhé. Ha teljesen kicsúszik a város a határidőből, a beruházás teljes összegét vissza kell fizetnie a városnak, ez majd 2 milliárd forint. Botka összehívja jövő hétre a rendkívüli közgyűlést, ott majd eldől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik