Belföld

Megszűnik a tűcsereprogram Józsefvárosban

Józsefváros (Józsefváros)
Józsefváros (Józsefváros)

Kocsis Máté javaslatára felbontja a szerződést a nyolcadik kerületi önkormányzat és a Kék Pont Alapítvány.

Józsefváros képviselő-testülete, tegnap délután 14 igennel, 2 nemmel és 1 tartózkodás mellett megszavazta azt a dr. Kocsis Máté polgármester által tett előterjesztési javaslatot, amely a Kék Pont Alapítvány és az Önkormányzat között született 2010-es együttműködési megállapodás felmondására vonatkozott. A döntés értelmében a megállapodást  az Önkormányzat 2013 december 31-ei hatállyal felmondja. A Kék Pont Alapítvánnyal előzetes egyeztetés nem volt,  a javaslatról értesítést nem kaptak, a nyílt ülésen hívatlanul vettek részt – olvasható az alapítvány oldalán.

Riport

Korábban megírtuk, a tűcsere az alacsony küszöbű ártalomcsökkentő programok közé tartozik. A Kék Pontba, általában intravénás szerhasználók járnak, elsősorban a környékről és a szomszéd kerületekből. Az intravénás használat a legveszélyesebb használati forma. Az, hogy valaki mennyire lövi magát sűrűn, függ a cucc minőségétől, így előfordulhat, hogy 24 óra leforgása alatt egy kliens akár tucatszor is befecskendezi magának a drogot. Sokszor azt sem tudják, mi a neve annak, amit használnak. Kati, Formec, kristály – vagy egyszerűen valami fehér pornak nevezik a drogot.


Fotó: Neményi Márton

Gyékiss Roland projektkoordinátor akkor lapunknak azt mondta, hiába cél a hepatitis- és a HIV-vírus terjedésének megelőzése, visszaszorítása, ha a kliensek egymás között cserélik a tűt, hamarosan elterjedhetnek ezek a fertőzések, amit jól mutatnak a program előtti fertőzöttségi mutatók is. 2006 előtt a hepatitis C fertőzöttségi mutató 70 százalék felett volt az Országos Epidemiológiai Központ felmérése szerint. A sokszor használt tű roncsolja a vénát, megnő a mellészúrások száma, ami tályogosodáshoz vezethet.

A koordinátor tapasztalatai alapján azt állítja, a tűcserébe járó használók többsége a kriminalitásból jön vagy annak a határmezsgyéjén él, alacsony iskolázottságú, elégtelen az egészségügyi ellátórendszerrel való kapcsolata, illetve csekély benne a bizalma. Többségük családban él, gyerekeik vannak.

Tűcsere

2011. év végén egy hónap alatt 21 ezer fecskendőt adott ki a Kék Pont Alapítvány, amiből 17 ezret vittek vissza cserére. Mindez 2012 év elejére csökkent a megszorítások miatt. Vagyis 12-13 ezret adtak ki, és 6-7 ezret vittek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik