Belföld

Kezdődik a szén-monoxid-szezon

kemenysepro(960x640)(2).jpg (kéményseprő, )
kemenysepro(960x640)(2).jpg (kéményseprő, )

A fűtési idény beindulásával megszaporodnak a szén-monoxid- és füstmérgezések.

A fűtési szezon kezdetével országszerte egyre gyakrabban hívják kéménytűzhöz, füstmérgezéshez, robbanáshoz vagy szén-monoxid-mérgezéses esethez a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit, és a hírekben is többször találkozhatunk ilyen jellegű balesetekkel – mondta a Szeged24-nek Petróczi Tímea, a tűzoltóság szóvivője.

A szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek kis odafigyeléssel és tudatos felkészüléssel megelőzhetőek. A fűtő berendezések, az kémények és a nyílászárók beszerelésétől kezdve a mindennapi használatig figyelemmel kell lenni az előírásokra, a szakemberek tanácsaira és a szerelési vagy használati útmutatókban foglaltakra.

A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez, a lakásban leggyakrabban előforduló mérgező gáz meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

A nyílászárók egyre jobb szigetelőképességgel rendelkeznek. Fontos azonban tudni, hogy a természetes szellőzésre minden lakótérben szükség van. Ezért már az ajtók, ablakok kiválasztásánál figyelni kell a beépített szellőzőkre és rendszeresen gondoskodni kell a friss levegőről a lakásban.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető a gázt érzékelő berendezéssel. Baj esetén azonban azonnal hívjuk a katasztrófavédelem központi számát, a 105-öt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik