Belföld

Virágzik a cigi feketepiaca

ukrán cigi (ukrán cigi)
ukrán cigi (ukrán cigi)

Intenzíven bővült a nem Magyarországon adózott cigaretták piaca, az illegális forgalom megközelíti a 8 százalékot - állapítja meg a GfK Hungária kutatása.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt években tapasztalt csökkenő tendencia után a tavalyi volt az első év, amikor a feketepiac a több jövedéki adóemelésből fakadó árnövekedés hatására rövid idő alatt ismételten nőni kezdett: a külföldi cigarettatermékek aránya 2011-ben még 4,2 százalék, 2012-ben 5,8 százalék volt, ami az idén 7,7 százalékra emelkedett.

A közlemény megjegyzi, hogy a kutatás még az értékesítési helyek beszűkülése és a 10 százalékos minimum kiskereskedelmi árrés bevezetése előtti állapotot tükrözi, továbbá a tanulmány nem terjed ki a kisebb városokra és falvakra és az egyre nagyobb piacrészt birtokló vágott dohánytermékek feketepiacára sem. Mindezek együttes hatását számításba véve a feketepiac becsülhető aránya már jelentősen meghaladhatja a 8 százalékot.

Az illegális dohányforgalom már 2012-ben növekedni kezdett, de jelentősebb erősödést az idén regisztráltak. A feketekereskedelem által leginkább sújtott keleti országrész mellett már Budapesten és Nyugat-Magyarországon is élénkülő erősödést lehet megfigyelni.

A Hír24 riporterének mindössze 34 perc kellett ahhoz, hogy illegális cigarettát vásárolhasson.

Már a dohánytermesztők sincsenek biztonságban

A Magyarországra áramló külföldi termékek eredetét tekintve szintén változás figyelhető meg: a keletről, leginkább Fehéroroszországból származó cigaretták mennyisége emelkedett, míg Szerbiából a forgalom némileg csökkent. Az utóbbi időben már nemcsak az illegális cigarettatermékek, hanem a termelői zöld- és szárított dohánnyal történő visszaélések is megszaporodtak – ismerteti a közlemény.

Egyre kezelhetetlenebb méreteket ölt a dohánylevelek termőföldről vagy szárítóból történő lopása, kialakult egy “saját fogyasztásra” termelő réteg, és az interneten is elterjedtek a dohány vetőmagot, dohánylevelet, vágott dohányt kínáló hirdetések. Ez utóbbi illegális terjesztésének visszaszorítására a szövetség egy többlépcsős megoldást javasol, melynek része a dohánytermesztés termelői regisztrációval történő nyomon követése, a jövedéki termékkel való visszaélésért járó bírságtétel megemelése, illetve a fokozott ellenőrzések bevezetése, melyeknek együttesen jelentős visszaszorító hatása lehet.

Olvasói sztorik