Belföld

Politika helyett cigi, drog, ital – kiábrándult ifjúság

A 15 és 29 év közötti fiatalok többségét nem érdekli a politika. Érzékelik generációjuk problémáit, de a megoldásukban nem aktívak.

A nyolcezer fiatal megkérdezésével készített Magyar Ifjúság 2012 című felmérés tapasztalatait összegezve a Kutatópont kutatási igazgatója „új, csendes generációnak” nevezte a 15 és 29 év közötti fiatalokat. Szabadidejüket a megkérdezett fiatalok nagyrészt otthon, televíziózással, internetezéssel töltik. Alig egyharmaduk sportol a kötelező testnevelésórán kívül.

Folyamatosan csökken a párkapcsolatban élők aránya, a korosztály 10 százaléka házas, 15 százaléknak van gyermeke. A vizsgált fiatalok 63 százaléka élne házasságban, 18 százalék bizonytalan. A válaszadók átlagosan 1,7 gyereket szeretnének, 79 százalékuk szerint a gyermekvállalás hozzájárul az egyén boldogságához – mondta Székely Levente.

Csökkent a fiatalok továbbtanulási hajlandósága. Míg 2008-ban a megkérdezettek 50 százaléka szeretett volna továbbtanulni, 2012-re ez az arány 30 százalékra csökkent. A fiataloknak egyre tovább tart, hogy munkát találjanak, emiatt egyre pesszimistábbak és bizonytalanabbak is. A magyar fiatalokra nem jellemző a mobilitás, többségük valószínűtlennek tartja a költözést, és nem tervez jelenlegi életéhez képest jelentős változást.

Jövőképük bizonytalan, kevésbé köteleződnek el, nem akarják megváltoztatni a társadalmi rendszert. A fiatalok többsége szerint fontos a választás, de jóval kevesebben vannak, akik szavaznának is. Csak a megkérdezettek 40 százaléka tartotta a demokráciát a legjobb társadalmi berendezkedésnek. Többségüket nem érdekli a politika, mert a politikusokat sem érdekli a fiatalok véleménye. A megkérdezettek többségének megfelel szüleik életeszménye.

Székely András, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos főmunkatársa arról beszélt, hogy egyre több fiatal dohányzik, iszik alkoholt és drogozik. A 8-11. osztályos diákok 37 százaléka gyújtott már rá, szemben a 28 százalékos uniós átlaggal. Alkoholt 61 százalékuk fogyasztott, ami szintén meghaladja az 57 százalékos európai átlagot.

A fiataloknál a balesetek után a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság. Székely András hozzátette: a dohányzók és drogfogyasztók között kétszeres, míg az alkoholisták között másfélszeres az öngyilkosok aránya. A felmérés szerint öngyilkossággal a 15-29 év közötti férfiaknak 1,8, a nőknek 2,8 százaléka próbálkozott már. A Kutatópont négyévente végzett kutatásainak eredményeit negyedszer publikálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik