Belföld

Iráni útra indul Németh György szegedi fotóművész

Különleges kalandra készült Németh György szegedi fotóművész.Szeptember második felében Iránt fedezi fel kamerájával.

Két hete még a Szeged melletti Homokhátságot, az ott élő embereket bemutató fotóiból összeállított nagy sikerű kiállítást nyitották meg Szegeden, az Agorában. Pénteken viszont már Teheránban landol az a repülő, ami  Németh Györgyöt  és barátait Iránba viszi egy 16 napos kalandozásra.

A szegedi fotóművész eddigi munkásság ismerve biztosra vehetjük, olyan képek készülnek a magyar emberek számára titokzatosnak, rejtélyesnek és ne tagadjuk, kicsit veszélyesnek is tűnő országban, amelyek különleges nézőpontból mutatják be az ottani életet.

– Amikor Örményországban jártam, a déli határon átnéztük Iránba, és akkor döntöttem úgy, hogy felfedező körutam legközelebbi állomása Perzsia lesz – mondta Németh György, aki – többek között – fotózott már Kubában, az El Caminon kétszer is. Így a Spanyolországban, Portugáliában élő emberek is szembe találták már magukat Németh György kamerájával, mint ahogy Erdélyben, Prágában, a Kárpátalján és természetesen Szegeden, Csongrád megyében is sok remek fotót készített már.

– Iránban, terveink szerint, közel 3 ezer kilométert vándorolunk majd bérelt kisbuszunkkal, és öt napot töltünk a kurdok lakta olyan vidéken, ahova turisták még véletlenül sem vetődnek el. Hogy veszélyes lenne ez az út? Én egyáltalán nem tartok ettől, mert eddigi utazásaim során mindig azt láttam, hogy a kisemberek vendégszeretően, segítőkészen fogadják az életükre kíváncsi idegent – mesélt eddig tapasztalatairól Németh György.

–  Így volt ez Örményországban is, pedig oda két héttel azután érkeztem, amikor az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt magyar zászlót égettek. De amikor megtudták, hogy magyar vagyok, senki nem emlékeztetett erre, sőt úgy nyilatkoztak: a politikai csatározások nem ronthatják el az egyszerű, napi munkából megélő emberek barátságát.

Németh György, aki csapatával magánházaknál, iráni családoknál fogja tölteni az éjszakákat, úgy véli, azért is fontos bemutatni az ottani világot, mert Európa kultúrájának egyik gyökere éppen Perzsiába nyúlik vissza.

Vagyis szó sincs arról, hogy „idegen terepen” dolgozik majd. Olyan vidékeket jár be, amely nem csak érdekes lehet a magyar ember számára, hanem segít azt is megérteni az ott szerzett tudás és tapasztalat, hogy  Európa – egyebek mellett – miért vált olyanná, amilyennek ma ismerjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik