Belföld

Ők nem lesznek a következő parlamentben

Legalább nyolc volt miniszter nem lesz tagja a következő Országgyűlésnek, és több ismert arc is távozik a parlamentből – derül ki a 444.hu összeállításából.

Hivatalosan ugyan még nem tették közzé a pártlistákat, de sok eddig ismert politikusról kiderült, hogy nem kerül be a közel felére csökkent parlamentbe. Kovács László volt külügyminiszter, ex-uniósbiztos és Lamperth Mónika volt belügyminiszter az MSZP-nél egyéniben nem indul, és az egyelőre formálódó listákon sem kapott befutó helyett – értesült a 444.hu.

A több kormányban is tag Kiss Péter súlyos betegséggel küzd, parlamenti munkájának folytatását ez akadályozhatja meg. Nem folytatja tovább a parlament második legidősebb képviselője, a 88 éves Vitányi Iván sem, aki 1990 óta tagja a törvényhozásnak. Nagy távozó továbbá, Lendvai Ildikó is, aki már korábban bejelentette, hogy nem indul jövőre.

A 444.hu információi szerint a Demokratikus Koalícióból sem indul a választásokon Ficsor Ádám, Kolber István és Szűcs Erika.


Fotó: MTI

Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere Brüsszelbe megy, befutó helyet kap az MSZP EP-listáján. A listát azonban Szanyi Tibor vezeti majd. Szanyi mögött második lesz az MSZP EP-listáján Ujhelyi István parlamenti alelnök. Állítólag befutó közeli helyre kerülhet Mandur László, korábbi parlamenti alelnök is, bár a hivatalos életrajzában a nyelvtudásánál csak egy társalgási szintű angolt tüntetett fel.

A jobboldalról a fideszes Pokorni Zoltán már korábban bejelentette, hogy inkább a XII. kerületi polgármesterséget választja. Ahogyan inkább szolnoki polgármester maradna Szalay Ferenc is, és ezt rebesgetik Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterről is.

A Jobbik ciklus közben veszítette el képviselői egy jó részét, így Pősze Lajost, Endrésik Zsoltot, Lenhardt Balázst, a 80 éves Rozgonyi Ernőt, s a most függetlenként politizáló képviselőkkel szinte biztos, hogy nem találkozhatunk jövőre a parlamentben. Ahogyan a hírek szerint nem indul majd a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke, Zagyva Gyula sem.

A kettészakadt LMP-frakció tagjai minden bizonnyal megpróbálják a bejutást, egy részük addig is frakcióként politizál, és várhatóan külön indul, a többiek a Bajnai-féle Együtt 2014-gyel kötöttek szövetséget.

Az MSZP soraiból a függetlenek közé átült mérhetetlen támogatottságú Szociális Unió elnöke, Szili Katalin esetében kisebb csoda lenne, ha folytathatná a parlamentben. Esélytelennek tűnik az újrázásra Ivády Gábor, aki az LMP listájáról jutott be a parlamentbe, de még 2010-ben kilépett a frakcióból. Ugyancsak esélytelen az élettársát a gyanú szerint részegen megverő volt kisgazda, volt fideszes Balogh József is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik