Belföld

Ismét lesz Szent-Györgyi tanulmányi verseny

Egykori rektorára és mindmáig leghíresebb tudósára emlékezve ismét Szent-Györgyi Albert életéhez és kutatásaihoz kapcsolódó tanulmányi versenyt szervez középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem.

A megmérettetés különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint: Szent-Györgyi Albert életművének, korának tudománytörténeti feldolgozása mellett a kutató munkájához és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete – mondta el Újszászi Ilona, az intézmény szóvivője.

Az idei verseny egyik témája Szent-Györgyi Albert és Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter kapcsolata, így a feladatok között szerepelnek az 1920-30-as évek tudomány- és művelődéstörténetével kapcsolatos kérdések is.

A versenyen – amelynek nevezési határideje szeptember 27. – középiskolák négyfős csapatai indulhatnak, azzal a kikötéssel, hogy legalább az egyik diáknak 10. osztályosnak kell lennie. A megmérettetésnek részese lehet minden magyarországi diák, és külön is meghívót kapnak az egyetem bázisiskolái, illetve a Duna-Kőrös-Maros-Tisza Eurorégióhoz tartozó magyar középiskolák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik