Belföld

Anthrax Jászladányban: elhatárolták a dögtemetőt

birkák (birka)
birkák (birka)

Jászladányban egy 210 darabot számláló birkaállományban állapítottak meg lépfenefertőzést; a hatóságok elhatárolták a területet, ahol a birkák tulajdonosa állati tetemeket ásott el.

Kardeván Endre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára leszögezte: embereken nem észleltek ilyen megbetegedést. Közölte: felmérték a falu teljes állatszámát és oltani kezdték az állatokat. Felmérik azt is, hogy az állományból esetleg levágott állatok húsa hová került, mivel ez is fertőzés forrása. Azt a területet, ahol a birkák tulajdonosa állati tetemeket ásott el, szintén elhatárolták, a terület fertőtlenítése már folyik.

Pánikra nincs ok, korábban is sikerült már megoldani hasonló helyzeteket – hansúlyozta az államtitkár. Kiemelte emberről emberre nem terjed a betegség, ugyanakkor végig kell járni a falu összes házát, hogy figyelmeztessenek: ne fogyasszon senki a fertőzött birkahúsból, mert így terjedhet tovább a betegség az emberekre.

A betegség felszámolására megvannak a megfelelő módszerek, és felszámolásán dolgoznak a szakemberek – emelte ki Kardeván Endre. Hozzátette: a betegség egy elhatárolt helyen van, az országban máshol nem fordult elő.

Az állattartó szabálytalanságot követett el, amikor az elhullott állatokat elföldelte, ugyanis a megsemmisítésnek  megfelelő módja van. A tömeges elhullást pedig jelentenie kellett volna – mondta el az államtitkár. A hatóságok 23 állatról tudnak, és csak kettőt tudtak megvizsgálni, így azt sem tudják, mikor kezdődött pontosan az állatok elhullása, ezt most nyomozzák.

Az államtitkár közölte: a betegség más kérődzőkre nem terjedt át. Nem is fog – mondta -, a helyszínen lévő állatorvosok ugyanis oltják a betegségre fogékony állatokat. Ismertette: a betegséget egy spórákat termelő baktérium okozza, a spóra a föld alatt akár 60-70 évig is elérhet. A fertőzés eredetét a szakemberek még nem tudták azonosítani.

Gondként említette Kardeván Endre, hogy azokat az állatokat, amelyeket a gazdálkodó elásott, már nem lehet a földből kivenni. Ezt a területet fertőtleníteni kell, hogy a talajvízbe ne kerüljön fertőző anyag, ezen a katasztrófavédelmi szakemberek már dolgoznak. Az eset a magyar élőállat-exportra az ügy nincs kihatással – mondta.

A betegség tünetei az állatoknál és az embereknél is hasonlóak, hasmenéssel és lázzal jár. Kardeván Endre hozzátette: ha a fertőzött körzetben valaki ilyen tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik