Belföld

Özönlenek a menekültek Magyarországra

menekültek (menekültek)
menekültek (menekültek)

Az idén június végéig több mint ötszörösére nőtt a menedékjogért folyamodók száma a tavalyi év első feléhez viszonyítva, szeptemberig pedig már nyolcszor több kérelmet regisztráltak, mint 2012 egészében - írja a Népszabadság.

Míg 2011-ben nem egészen 1700, tavaly 2100-nál alig valamivel több menedékkérő volt, az idén a számuk már megközelíti a 16 ezret. A lap összeállítása szerint nem elsősorban a válságövezetből érkezők száma emelkedett rohamosan – Szíriából eddig nem egészen hatszázan jöttek – hanem például a koszovóiaké, akik a korábbihoz képest 60-szor annyian voltak.

Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal sajtóreferense szerint a menedékkérelmek megugrásának elsősorban az lehet az oka, hogy januártól nem volt lehetőség a menedékkérők idegenrendészeti őrizetének elrendelésére, amivel sokan visszaéltek: menekültstátust kértek, majd a mozgásszabadságot kihasználva az eljárás befejezése előtt valamelyik nyugat-európai államba, jellemzően Németországba, Svédországba vagy Angliába távoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik