Belföld

“Összeomlás előtt áll az egészségügy”

szemmutet(960x640)(2).jpg (szemműtét, )
szemmutet(960x640)(2).jpg (szemműtét, )

A pénzkivonás, az intézmények államosítása, az osztálybezárások és az orvoselvándorlás miatt a tönk szélére jutott az ágazat a szocialisták szerint.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint – amelyeket a Heti Válasz közölt – rekordhosszúságúak a várólisták, több évet kell várni egyes műtétekre, hónapokat ultrahang- vagy laboratóriumi vizsgálatokra. Erről Havas Szófia, a szocialista párt fővárosi képviselője beszélt szombati sajtótájékoztatóján. A politikus ezt döntően az osztálybezárásoknak és az orvosok, egészségügyi dolgozók elvándorlásának tulajdonította.

Havas Szófia beszélt a minden korábbinál nagyobbra – 120 milliárd forintra – duzzadt kórházi adósságállományról, és a kórházi fertőzésben elhunytak számának aggasztó emelkedéséről is. Azt mondta, a kormány három év alatt több mint 300 milliárd forintot vont ki az egészségügyből.

Mindezek miatt szerinte az ágazat az összeomlás szélére jutott, a betegellátás színvonala mélyponton van. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásában közrejátszott-e a korábbi SZDSZ-es egészségügyi reform, Havas Szófia elmondta: ami ma van az egészségügyben, az “az elmúlt három év termése”.

Fidesz: az egészséügy lábadozik

A Fidesz szerint az MSZP állításával szemben az egészségügy nem omlik össze, hanem “a szocialista kormányzás végzetes rombolása után” jelenleg “lábadozik, erősödik”. A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint a kórházakból hiányzó több ezer orvos és ápoló a szocialisták kormányzása alatt hagyta el az országot, mert “kilátástalannak érezte helyzetét”. Ezzel szemben jelenleg az egészségügyi dolgozók munkáját fizetésemeléssel ismerik el: a tavalyi béremeléseket követően ebben a hónapban kapta meg minden fekvő- és járóbeteg-ellátásban dolgozó a 10-40 ezer forinttal magasabb fizetését januárig visszamenően – írták.

Azt tudta, hogy hogy Magyarországon van olyan ember, aki ha megkérdik, mikor lesz a szürkehályog-műtétje, azt válaszolja: 2020-ban? A részletekért erre menjen tovább!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik