Belföld

Eltűnt 7000 rokkantnyugdíjas?

Szegeden 350 millió forintból készül az új rehabilitációs központ. A rehabilitációs rendszer átalakításának végpontja az intézmények megújítása. Komplex, gyors ellátást kaphatnak a rendszerben maradottak és az újonnan bekerülők.

Eredményes volt a rendszer átalakítása

Az új szegedi rehabilitációs központ a Sólyom utcai Általános Iskola egyik használaton kívüli épületének felújításával kap helyet. Civilek és szakemberek tartottak tanácskozást a majdani központ szomszédságában, ahol Soltész Miklós, államtitkár is jelen volt. Szerinte elérték céljukat a felülvizsgálatokkal, még akkor is, ha sokan felháborodtak, elégedetlenek voltak. Soltész adatai szerint 70 ezerről 35 ezerre csökkent az újonnan rehabilitációs ellátásra jelentkezők száma, így – vélekedik az államtitkár – csak azok kerülnek be a rendszerbe, akik valóban rászorulók. Ezzel párhuzamosan – vonja le a következtetést Soltész- évről-évre csökken az elutasítottak száma is. Soltész Miklós szerint az állam szemet hunyt a fölött, hogy majd 7000 ember nem is jelentkezett a felülvizsgálatra. Ők „kvázi amnesztiát kaptak”, nem jártak utána a hatóságok annak, hogy vajon milyen okok miatt részesültek a kimaradók eddig az állami ellátásban. Rehabilitációs ellátásban jelenleg 198 ezren részesülnek. (nemrégiben Dr.Csehpál Etelka, csongrád megyei háziorvos tette közzé egy betege történetét, mely szerint az idős férfi azért lett öngyilkos, mert elesett rokkantnyugdíja egy részétől)

Komplexen szolgálják ki a rokkantakat

Az új intézmények kialakítására 4 milliárd forint áll rendelkezésre országosan, Szegeden 350 millió forintot költenek a rehabilitációs központra. Soltész szerint a fejlesztéseknek a szociális, az egészségügyi és a munkaügyi területek közötti kommunikációt is szolgálniuk kell, hiszen a rászorulók kiszolgálása ezzel gördülékenyebbé válhat. Egy helyen intézhetik e három területhez tartozó ügyeiket az ügyfelek. Szegeden eddig négy helyen kellett sorban állni, a jövő év végétől mind az egészségügyi, mind a szociális és a munkaügyi ügyeket egy helyen lehet majd intézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik