Belföld

Leszámolna a mikuláscsomaggal az ombudsman

Parkolási büntetés (parkolás, autó)
Parkolási büntetés (parkolás, autó)

Szabó Máté szerint a parkolási pótdíj határidejét a postai értesítéstől kellene számolni.

Az ombudsman szerint postai úton kellene értesíteni a jegy nélkül parkoló autósokat a pótdíj kivetéséről, és a befizetési határidőt csak a levél átvételétől kellene számolni. Szabó Máté ennek, és a parkolási panaszok kezelését szabályozó törvény megalkotásának érdekében a nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az ombudsman egy 2010-es jelentésében is azt javasolta, hogy a fizetési határidőt attól kezdve számítsák, amikor a kötelezett már bizonyítottan tudomást szerzett a pótdíjáról.

Fotó: Kummer János

A szélvédőre helyezett értesítést ugyanis egyebek mellett elfújhatja a szél, így egyáltalán nem biztos, hogy az autó vezetője vagy tulajdonosa tudomást szerez fizetési kötelezettségéről. A postai értesítéskor pedig már automatikusan a 15 napon túli, az alapdíj negyvenszeresét kitevő pótdíjat követelik az autóstól – ismertették az eljárást.
Módosítsák a törvény

Mint írták, a jogszabályi környezet az alapjogi biztos 2010-es vizsgálati jelentése óta megváltozott. A legfőbb parkolási kérdéseket most már az egész országra kiterjedően a közúti közlekedésről szóló törvény szabályozza. Abban azonban továbbra sem szerepel, hogy a fizetési határidőket a postai (tértivevényes) értesítéstől kellene számítani, ezért Szabó Máté felkérte Németh Lászlóné minisztert, hogy kezdeményezze a törvény módosítását.

Legyen törvény a panaszokról

Szabó Máté felhívta a figyelmet arra is, hogy egy többéves jogszabályi előírás szerint külön törvényben kellene szabályozni a parkolási panaszok kezelésének módját, ez a törvény azonban nem született meg. Továbbra sincs tehát olyan szabályozás, amely meghatározná, hogy melyik szerv és mennyi időn belül köteles dönteni parkolási ügyekben, ez pedig sérti a jogbiztonságot – írták.

Az ombudsman ezért arra is felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdeményezze a parkolási kérdésekben előterjesztett panaszok ügyintézésére vonatkozó keret- és részletszabályok kidolgozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik