Belföld

Budapestre jönnek a NATO-főnökök

NATO (nato)
NATO (nato)

Pénteken érkeznek Magyarországra a NATO tagállamok vezérkari főnökei, akiknek a részvételével a hétvégén Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság.

A konferencia fő témái között szerepelnek a külföldi NATO-műveletek, és kiemelt figyelmet kapnak a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében tapasztalható kihívások. Az afganisztáni és a Magyarország szempontjából különösen fontos koszovói missziót is értékelni fogják. A 28 vezérkari főnök áttekinti továbbá a következő két év várható legfontosabb feladatait. Napirenden lesz a szövetség tervezett átalakítása is – mondta el Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

Az aktuális témák között a szíriai helyzet folyamatos figyelmet igénylő kérdéseiről is egyeztetni fognak. Egyelőre sok a kérdőjel, még a vezérkari főnök sem tudta megmondani, hogy milyen mélységben kerül elő ez a téma a találkozón. A szíriai események miatt vélhetően nem lesz szükség rendkívüli forgatókönyvre. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mint szervezőknek “a szíriai helyzet teremtette fokozott biztonsági igényeknek” kell megfelelniük.

Katonadiplomáciai siker

A Katonai Bizottság évente három alkalommal ülésezik a vezérkari főnökök részvételével, megtárgyalják a NATO-műveleteket és konszenzusos véleményen alapuló katonapolitikai tanáccsal látják el a NATO legfőbb politikai testületét, az Észak-atlanti Tanácsot, hogy miként kezeljék a globális biztonsági kihívásokat. Két ülést a NATO parancsnokságán, Brüsszelben tartanak, egyet pedig valamely tagállam lát vendégül.

A vezérkari főnök tavaly Hende Csaba honvédelmi miniszter jóváhagyásával ajánlotta fel, hogy az idén Magyarország rendezné a találkozót, a Katonai Bizottság pedig egyhangúlag elfogadta a meghívást. Benkő Tibor szerint “a rendezés jogának elnyerése a NATO a magyar haderőt érintő elismerésének és katonadiplomáciai sikerének is tekinthető”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik