Belföld

Vádat emeltek két volt MSZP-s képviselő ellen

kárpáti zsuzsa (kárpáti zsuzsa)
kárpáti zsuzsa (kárpáti zsuzsa)

Hűtlen kezelés miatt vádat emelt két volt szocialista országgyűlési képviselő ellen a Fővárosi Főügyészség - értesült az MTI Hírcentrum.

Az M1 csütörtök esti Híradójában elhangzott, Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) korábbi főigazgatója és Vári Gyula volt vadászpilóta a vádirat szerint 2008 és 2010 között fiktív megbízási szerződésekkel nyolcmillió forinttal károsította meg az államot. Kárpáti Zsuzsanna tettesként, Vári Gyula bűnsegédként áll majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. Az ügyészség mindkettőjük esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri – közölte a hírműsor.

A vádirat szerint Kárpáti Zsuzsanna az EKI főigazgatójaként 2008 októbere és 2010 januárja között több megbízási szerződést kötött tanulmányok készítésére Vári Gyulával. A szerződések alapján Vári Gyula négy tanulmányt el is készített, ám ezek – az ügyészség szerint – az EKI számára értékelhetetlenek voltak. Az intézet mégis kifizetett értük nyolcmillió forintot a volt MSZP-s országgyűlési képviselőnek.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak úgy nyilatkozott, “az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet volt főigazgatója, valamint a másik volt országgyűlési képviselő ellen” jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt emeltek vádat.

A Híradó megkereste Kárpáti Zsuzsannát is, aki azt mondta, hogy semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a vádemelésről. A volt főigazgató ártatlannak tartja magát, és szerinte politikai ellenfelei akarnak leszámolni vele – hangzott el. Vári Gyulát az adásig nem érte el a Híradó – közölték a hírműsorban.

Az MSZP kiáll Kárpáti mellett

“Hiszünk Kárpáti Zsuzsa ártatlanságában. A többi, igaztalanul és jogtalanul megvádolt szocialista politikus ügyéhez hasonlóan az ellene folyó eljárást is az ellenzékkel való leszámolási kísérlet részének tekintjük” – áll a szocialista párt Mesterházy Attila pártelnök által jegyzett közleményében. Mint írja: szolidárisak Kárpátival és mindenkivel, akit a Fidesz az általa irányított és befolyásolt ügyészségen keresztül megtámadott.

“Az MSZP, ha lehetősége lesz rá, igazságot fog szolgáltatni mindenkinek, akit az Orbán-kormány megalázott, megfélemlített vagy kisemmizett. Leszámolás helyett igazságos elszámoltatás lesz, amelynek részeként az ügyészség és a rendőrség is politikai nyomás nélkül fogja tenni a dolgát” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik