Belföld

Rabok bővítik a börtönt

gyorskocsi utcai börtön (gyorskocsi utca, börtön)
gyorskocsi utcai börtön (gyorskocsi utca, börtön)

Rabok bővítik Budapesten a Gyorskocsi utcai börtönt, több mint egy évtizede ez a legnagyobb férőhelybővítés a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetekben - hangzott el az M1 szerda esti Híradójában.

A fogva tartottak saját maguk alakítják át a rendőrség által átadott két, korábban kihasználatlan emeletet. A 200 millió forint értékű munka csaknem negyedét végzik rabok, akik két műszakban dolgoznak. Falakat helyeznek át, előkészítik a víz- és elektromos hálózat, valamint a burkolatok cseréjét. Emeletenként 10-10 zárkát alakítanak ki.

A kevesebb mint kétszáz fő befogadó képességű Gyorskocsi utcai börtönben jelenleg 370 embert tartanak fogva, ami 180 százalékos telítettséget jelent, és 35 százalékkal meghaladja az országos átlagot.

A Gyorskocsi utcai börtönt 2009-ben bezárták, majd 2011-ben újra megnyitották. Az 50 százalékos férőhelybővítésről idén nyáron döntött a kormány.

A bővítéssel december 15-ig kell végezni, ha elkészül, száz fogvatartottal többet tudnak majd elhelyezni a Gyorskocsi utcai börtönben.

Cséri Zoltán dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a Híradónak elmondta: a fogva tartottak “összességében, az egész projektet tekintve mintegy 40 millió forint értéket fognak előállítani”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik