Belföld

Ezrek kerülhetnek az utcára új lakásukból

A kivitelező projektcég csődje miatt, a lakásukat utolsó fillérig kifizető tulajdonosokat lakoltatják ki az ingatlanukból. A szegedi társasház lakói már csak a csodában bízhatnak.

Első fokon már elvesztették a lakók azt a pert, amelyet a Raiffeisen Bank indított harminc hasonló helyzetben lévő család ellen. A szegedi társasház lakói az ítélet értelmében kötelesek tűrni, hogy a bank bírósági végrehajtásban elárverezze a fejük fölül a lakásukat, a társasházat kivitelező és nekik eladó projektcégek, a Hunyadi, illetve a Bakay Projekt Kft. tartozása fejében. A másodfokú tárgyalást januárra tűzték ki, de a jogi helyzet olyan, hogy a lakók már csak a csodában tudnak reménykedni – írja a Népszabadság.

Solymosiék esete típuseset: országszerte több tucat, de az is lehet, hogy több száz társasház több ezer lakóját fenyegeti, hogy kiteszik őket a megvásárolt és az utolsó fillérig kifizetett lakásukból, mert a lakást felépítő és nekik eladó projektcég nem adta tovább a tőlük felvett pénzt a hitelező banknak.

Az is típuseset, hogy míg a bank pontosan tudta, mit jelent a keretjelzálog intézménye, addig a vevők nem értették pontosan, hogy egyoldalúan őrájuk hárítják a kivitelező cég bedőlésének kockázatát, miközben ők a Raiffeisen Bank és a kivitelező közti szerződésekbe sem láthatnak bele.

A lakók két rossz közül választhattak: vagy a nevünkre veszik a lakást a 450 milliós banki jelzáloggal, és majd próbálják keresni a jogaikat, vagy a kifizetett, de a nevünkre még be nem jegyzett lakást elviszi az adóhivatal a projektet kivitelező cég adótartozásainak fejében.

További részletek a Népszabadságban olvashatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik