Belföld

Még több egészségügyi vizsgálat

Az országban egyedülálló kezdeményezésként létrejött Egészséges Vásárhely Program bővítéssel ünnepli ötödik születésnapját.

Almási István polgármester az öt év működésének eredményeit foglalta össze kedden a Városházán, Gyurisné Pethő Zsuzsanna az EVP igazgatója pedig a születésnapra rendezett hétvégi rendezvényről számolt be.

Több tízezer vizsgálat

Az EVP keretében az elmúlt években 2.500 szív- és érrendszeri, valamint 1.670 vastagbélrák szűrést végeztek. 473-an vettek részt prosztata-, 21 ezren melanóma-szűrésen és 14.800-an mammográfiás vizsgálaton.

A Humán papilloma vírus ellen 6 iskolai évfolyamban 1181 lány szerzett már védettséget, ezenkívül az EVP 200 vásárhelyinek segített leszokni a dohányzásról. A program iránt országosan és határokon túl is nagy az érdeklődés.

Dr. Kallai Árpád a kórház főigazgatója arról számolt be, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően 125 millió forintot nyertek az EVP kibővítésére. Ebből a környező településeket is bevonhatják a programba.

Egy úgynevezett Egészség Fejlesztési Irodát is kialakítanak, mely a kórház L épületében kap helyet, és várhatóan januárban nyitja meg kapuit.

Hétvégi program

Szombaton csaknem egész napos programmal ünneplik az ötéves évfordulót Vásárhelyen a Zrínyi utcán. Lesz – egyebek mellett – modellautó és kerékpár bemutató, motoros szimuláció; elsősegély-tanfolyam; környezetvédelmi mérések, KRESZ-totó, részeges szemüveges feladatok, az EVP bemutatja a standjainál a következő két év programjait, a helyi termelők pedig bemutatják termékeiket.

A gyerekeket Grimm Busz Színházzal, gyermek néptánccal, arcfestéssel, kézműves- és más gyerekprogramokkal várják, emellett lesz hastánc, a Pumpkins trió pedig rockabilly slágereket ad elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik