Belföld

Súlyosabb lett a vád Wieszt János ellen

wieszt jános (wieszt jános)
wieszt jános (wieszt jános)

Az ügyészség súlyosította a vádat a Wieszt János volt szocialista önkormányzati politikus ellen korrupció vádjával indult büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken hétfőn.

Az ügyészség már nem fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által, hanem vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolja Wieszt Jánost, aki tagadja bűnösségét.

A Wieszt-ügy 2010 tavaszán, a választási időszakban pattant ki: az index.hu internetes portálon megjelent egy videofelvétel, amely a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint azt bizonyította, hogy Wieszt János, az MSZP akkori helyi frakcióvezetője korábban, az újbudai vagyongazdálkodási bizottság szocialista vezetőjeként több milliós csúszópénzt fogadott el egy önkormányzati üzlethelyiség eladása kapcsán.

Wieszt János – aki néhány hét múlva átült a függetlenek közé – azóta is ártatlanságát hangoztatja, mondván a politika áldozata lett. A védelem szerint a felvételek manipuláltak is lehetnek.

A nyomozó ügyészek 2010 júniusában gyanúsították meg Wieszt Jánost, a bíróság pedig nyomban elrendelte előzetes letartóztatását. Fél év fogvatartás után kilenc hónapot töltött házi őrizetben 2010 novemberétől 2011 augusztusáig.
A soron kívüli ügyben másfél éve, 2012 áprilisában tartották az első tárgyalást. A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint egy vállalkozó az általa korábban bérelt XI. kerületi üzlethelyiségre 2005 októberében vételi kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz. Ezután felkereste őt a másodrendű vádlott, B. Péter András ügyvéd – aki akkor a kerületi önkormányzat jogi bizottságának külsős tagja volt – és azt vetette fel, hogy az adásvétel akkor jöhet létre, ha a vállalkozó átad neki 8 millió 250 ezer forintot.

A vádhatóság szerint a jogász azt a látszatot keltette, hogy a pénzt az értékesítésről döntő embereknek továbbítja. Miután a vállalkozó ellenőrizte, hogy az ügyvéd önkormányzati kapcsolataira vonatkozó állításainak van alapjuk, a kért összeget 2005 őszén átadta neki. Nem sokkal ezután a vállalkozóval adásvételi szerződést kötött az önkormányzat.

A vállalkozó 2007 áprilisában egy általa bérelt másik önkormányzati ingatlanra is vételi kérelmet nyújtott be. Wieszt János – aki ekkor a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának elnöke volt – az ügyészség szerint a vállalkozótól kért személyes találkozón előbb 1,5 millió, majd 2,2 millió forint megfizetését kérte azért, hogy az önkormányzat az üzlethelyiséget a kft.-jének értékesítse. A vállalkozó 2007 júliusában – a rejtett kamerával rögzített felvétel tanúsága szerint is – átadta a kért összeget Wieszt Jánosnak. Az adásvételi szerződést 2007 októberében megkötötték. A rejtett kamerás felvétel 2010 májusában került fel egy videomegosztó portálra.

Az ügyészség egy Kosztolányi Dezső téri üzlethelyiség bérleti jogának értékesítésével kapcsolatos 2007-es ügyben két ügyvédet vádol millió forintos kenőpénz miatt. Az ügyvédek – akik ellen vesztegetést állítva elkövetett, befolyással üzérkedés a vád – tagadják bűnösségüket.

Wieszt János a másfél éve megkezdődött büntetőperben eddig érdemi vallomást nem tett, csupán bűnösségét tagadta. Hétfőn azonban jelezte, hogy a legközelebbi tárgyaláson, a bizonyítási eljárás lezárásaként szeretne részletes vallomást tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik