Belföld

Halvédelmi törvény: A kis halak eszik meg a nagy halakat?

horgasz(1)(960x640).jpg (horgász, )
horgasz(1)(960x640).jpg (horgász, )

Lesz-e béke a halászok és horgászok között? Az elsejétől hatályos halvédelmi törvény a horgászoknak és a halaknak kedvez. Csongrád megyében 14000 horgász és 18 halász várja a törvény végrehajtási rendeletének megjelenését. Addig együtt eszik a halászlevet a VII. Tiszai Halfesztiválon.

A horgászok jobban járnak – vélekedik Kemény András, a szegedi Hermann Ottó Horgászegyesület elnöke. A végrehajtási rendelet még nem jelent meg, sok múlik a részleteken, de összességében Kemény úgy látja, hogy sok olyan területet szabályoz az új törvény, amelyeket a korábbi halgazdálkodási törvény kevéssé szorított keretek közé. 2015 – ben újra megpályáztatják a halászható, állami kezelésben levő vizeket, azon majd sok múlik, hogy ki kapja meg a jogot a lehalászásra.

Előtérben a turizmus

A megyében mindösszesen 18 halász él életvitelszerűen a halászatból, de 54 halászati engedélyt adtak ki a hatóságok. Ezzel szemben 14 ezren horgásznak, nem nekik lesz könnyebb, hanem a halászat feltételeit szigorítják: meghatározott eszközökkel lehet csak halászni, meghatározott mennyiséget lehet kifogniuk és tanúsítvánnyal kell igazolniuk a hal származását, ha értékesíteni kívánják. Egyben az állatkínzásnak is kevesebb teret enged.

Áder is, B. Nagy is horgász

Az édesvízi halászatban van fantázia a csongrád megyei kormánymegbízott szerint, hiszen a klímaváltozás miatt egyre kevesebb halat tudnak kifogni a sós vizekből. Magyarországon a horgász turizmus erősítésével azt kellene elérni, hogy több külföldi váltson ki hazánkban engedélyt, s vegye meg itt áfás áron a halat. A halászatot nem visszaszorítja a törvény, hanem kordában tartja.

A nagy ho-ho-horgászok

A törvényt előterjesztő köztársasági elnök és B. Nagy László kormánymegbízott is lelkes horgászok. B. Nagy 5 évesen fogott a kezében botot, gombostűből készítették a horgot. Ma is van országos engedélye, de az idén még csak egyszer jutott el horgászni, egy négykilós ponty bánta. A képviselő visszadobta, szerinte a kétkilós pontynak van igazi íze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik