Belföld

Stefano Cernotto Szent Katalin-festménye a Móra Ferenc Múzeumban

Cernotto: Szent Katalin (Cernotto: Szent Katalin)
Cernotto: Szent Katalin (Cernotto: Szent Katalin)

Több mint félmilliárd forint értékű reneszánsz festmény került letétként a szegedi Móra Ferenc Múzeumba; Stefano Cernotto velencei festő Szent Katalint ábrázoló alkotása egy aukción bukkant fel még 2011-ben.

Szabó Tamás, a múzeum főrestaurátora a képet bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a restaurálási munka közben derült fény arra, hogy egy igazi ritkasághoz jutott új tulajdonosa, ugyanis Cernotto festményeiből mindössze négy ismert a világon. A különleges remekmű az 1910-es évek közepén került a szegedi Back-gyűjteménybe, Begavári Back Bernát gabonakereskedő lenyűgöző, több mint ezer darabból álló képzőművészeti magánkollekciójába.

Az Alexandriai Szent Katalint ábrázoló alkotást egy neves müncheni műkereskedő közvetítésével vásárolta meg a műgyűjtő. A második világháború alatt a patinás gyűjtemény felmorzsolódott, így a Katalin-kép Back halála után Kamlach Frigyesné birtokába került. A festményt az ő örökösei adták be a 2011-es aukcióra. Tavalyelőtti felbukkanásáig pontosan nem lehetett tudni, hogy a mű melyik itáliai festőművész alkotása. A rossz állapotú Katalin-képet az árverés után új tulajdonosa azonnal restauráltatta: a munkafolyamat során többek között röntgenfelvételek és infravörös fotók is készültek róla.

Az alkotás letétként kerül a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, amelynek a reneszánsz termében láthatja a nagyközönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik