Belföld

Orbán vadkacsákról, ringről, szimbólumról

orbán (orbán)
orbán (orbán)

A kormányfő szerint megtörtént a növekedési fordulat, Magyarország újra működik

Magyarország képes önálló gazdaságpolitikát folytatni, a csütörtökön bejelentett újabb rezsicsökkentés is ezt, a függetlenségünket szimbolizálja – jelentette ki a kormányfő szokásos rádióinterjújában. Orbán Viktor magyarázatképpen a közrádió reggeli műsorában arról, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal tervezik csökkenteni az áram, a gáz és a távfűtés árát, azt mondta: a legfontosabb, hogy mi az, amit elbír a gazdaság. Orbán Viktor szerint a rezsicsökkentésre még a Kádár-korszakban sem volt példa. A kormányfő nem fél az uniós reakcióktól. “Erős érveink vannak, világos, számokban is kimutatható, hogy a szolgáltatók kihasználtak bennünket” – fogalmazott.

A miniszterelnök megismételte: újra növekedési pályára álltunk, többen dolgoznak, jobban teljesít az ország, mint korábban, és jobban, mint sok szomszédunk, amit az is mutat, hogy megszabadultunk a túlzottdeficit-eljárástól, visszafizettük az IMF-hitelt, nőttek a reálkeresetek, az infláció soha nem látott mélyre süllyedt, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok esetében is sikerült az ország megtermelte pénzből emelni a béreket. A gyermekek utáni adókedvezmények kiszélesítéséről a kormányfő azt mondta: a KDNP igen erős nyomására döntöttek úgy, hogy a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni, várhatóan január 1-jétől. “Az intézkedés 225-230 ezer család, majdnem egymillió ember életét könnyítheti majd.” Szerinte ennek a fedezete megvan – tette hozzá.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az adósságban ragadt devizahitelesekről Orbán Viktor úgy vélte: nem engedhető meg, hogy egy szerződésben csak az egyik fél viselje a kockázatot, a Rogán-féle ultimátumról úgy vélte: a bankoknak önként be kell látniuk, hogy maguk is felelősek a kialakult helyzetért, az ügyfelek számára kedvező módon kell módosítaniuk a megállapodásokat. Ha ezt nem teszik meg, a kormány lép, megszünteti a devizahiteleket, miközben törekszik arra, hogy a megoldás méltányos legyen azokkal szemben is, akik nem vettek fel devizahitelt – jelentette ki Orbán Viktor. “A cél ugyanakkor az, hogy a rosszhiszemű szerződéseket a bankok maguk korrigálják.” A kormányfő szerint a devizahiteleket úgy kell átalakítaniuk a pénzintézeteknek, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne az emberek.

Orbán Viktor a műsorban azt mondta: a visegrádi frakcióülés nem foglalkozott személyi kérdésekkel, így az erről szóló hírek nem mások, mint „vadkacsák”. Az biztos, hogy az új választójogi törvény nem teszi lehetővé bizonyos posztok – például a polgármesteri és parlamenti képviselői – párhuzamos megtartását. Ez nem leváltást, hanem jogszabályi kényszert jelent: az érintetteknek, akik közt igazi „erős emberek is vannak”, maguknak kell majd dönteniük, melyiket választják – tette hozzá.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem szabad eleve lefutottnak tekinteni a jövő évi választást, különösen nem a Fidesz támogatóinak, mert akkor úgy jár a jelenlegi kormányoldal, mint 2002-ben. Orbán Viktor a választás előtti versengést a ringhez hasonlította, ahol „bármi megtörténhet”. Ha a kormánypártok szavazói eleve lefutottnak tekintik a választást, és otthon maradnak, “úgy járunk, mint 2002-ben, és megint jön az a nyolc cudar év, amit elszenvedtünk 2002 és 2010 között” – mondta. A kampányra teljesen ráfordulva a pártelnök-miniszterelnök a közrádióban ezért mindenkit arra kért – különösen azokat, akik támogatják az elmúlt három év változásait -, hogy álljon ki Magyarország mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik