Belföld

Nobel-díj – Nádas Péter a harmadik legesélyesebb

nobel díj (nobel díj)
nobel díj (nobel díj)

Közzétette oddsait a Ladbrokes fogadóiroda.

Ezzel elkezdődött a találgatás, vajon ki nyeri az irodalmi Nobel-díjat 2013-ban: a fogadóirodánál Murakami Haruki japán író a favorit, Nádas Péter a harmadik helyen áll. Murakami győzelme háromszoros, míg a második helyen álló Joyce Carol Oates amerikai szerzőé hatszoros pénzt fizet – írta a The Guardian. Őket követi Nádas Péter, akinek győzelme hétszeres pénzt ér.

Akármennyire is a japán író a favorit, a Ladbrokes többször mellényúlt már. 2011-ben Thomas Tranströmer győzelmére tízszeres összeget fizetett volna, és sokkal előrébb sorolta például Adonist, akinek diadala “csak” hatszoros oddsot ért. Végül Tranströmer kapta a díjat.


Fotó: Neményi Márton

Amennyiben mégis Murakami Harukinak ítélné oda a Svéd Akadémia az irodalmi Nobelt, az azt jelentené, hogy tovább tart az amerikai írók “mellőzése”. A legutóbbi egyesült államokbeli szerző, aki nyert, Toni Morrison volt 1993-ban. Ugyanakkor évek óta az esélyesek között emlegetik Joyce Carol Oates mellett Don DeLillót, Thomas Pynchont és Philip Roth-ot.

Tavaly a kínai Mo Jen, a “hallucinatórikus realizmus” képviselője kapta a legrangosabb irodalmi kitüntetést. Nő legutóbb 2009-ben nyert Herta Müller személyében.

Már tavaly is megírtuk, a fogadóirodák szerint komoly esély van arra, hogy újabb magyar irodalmi Nobelnek örülhessünk. A Ladbrokes-listán az első helyen 2012-ben is a japán Murakami Haruki vezetett. Nádas kezdetben holtversenyben a harmadik volt (8/1-gyel), később már abszolút a második legesélyesebb lett.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik