Belföld

Eszenyit szeretik, de Balázsé lehet a Víg

A kulisszák mögött azt beszélik, a meccs már akkor lefutott volt, amikor a szolnoki direktor úgy döntött, hogy visszatér a Vígszínházba.

A jelölteket csütörtökön meghallgató szakmai bizottság tagjává a Vidnyánszky Attila vezette Színházi Bizottság választotta meg Bodrogi Gyulát, a Nemzet Színészét, Piros Ildikó színésznőt, Csiszár Imre rendezőt, aki a szolnoki színház társulati tagja, Reviczky Gábort, a Nemzeti Színház új színészét, aki a múlt évad végéig a Vígszínház munkatársa volt. A Vígszínház Csőre Gábort delegálta a testületbe, amelyben két önkormányzati és egy minisztériumi képviselő is szavazhat – írja a Színház.hu. A szakportál szerint a tagságot vállalta volna egy budapesti színház igazgatója, de végül mást kértek fel helyette.

A pályázatát csak Eszenyi Enikő tette nyilvánossá. Balázs Péter korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta: a szakmai bizottság üléséig nem akar beszélni pályázatáról. Arról, hogy a szolnoki direktor milyen szellemben vezetné a Vígszínházat a Színház.hu szerint sokat elárul, hogy 2011-ben, amikor a POSZT versenyprogramjában szerepelt a Pintér Béla Társulat Szutyok című előadása, a portálnak úgy fogalmazott: “Tudom, hogy a szutyok olyan szó, ami rengeteg aktuális, emberi problémát jelölhet (…), de én nem a szutyok oldalán állok. Olyan színházat szeretnék, amiben maga is jól érzi magát. (…) Én a közönség azon rétegéért dolgozom, amelyik nem kísérleteket szeretne látni, hanem bevált formákat élvezne”. A szolnoki igazgató arról is beszélt, hogy 1996-ban, 25 évnyi munka után azért jött el a Vígszínházból, mert nem értett „egyet azzal, hogy merre kanyarodik az intézmény”. Szerinte inkább a Várkonyi Zoltán-féle művészeti irányzatot kellett volna újragondolni”. Rendezni is akart, de erre csak máshol kérték fel.


Fotó: MTI / Lendvai Péter

Eszenyi 32 éve van a Vígszínházban. A teátrum az otthona. Mivel felelős a többiekért, mindig a színház érdekeit figyelembe véve, csakis művészi alapon dönt. „A középen állás, a függetlenség, a szakmaiság Várkonyi Zoltán egykori színházigazgató óta tradíció a Vígben”- mondta szerdán a Magyar Nemzetnek.

Színházi körökben többen találgatják, hogy a szolnoki Szigligeti Színház direktora, aki már elmúlt 70 éves – koránál fogva – betöltheti-e a posztot. Mások úgy vélik, ez már akkor eldőlt, amikor benyújtotta a pályázatát. Balázs Péter kinevezése 2007-ben már Szolnokon is heves vitákat gerjesztett, mert az önkormányzat a szakmai testületek jelöltje ellenében nevezte ki. A 2012-ben Kossuth-díjjal kitüntetett művész ezt politikai okokkal magyarázta, mondván, ő közismerten konzervatív, ellentétben a szakmabeliek zömével. (Tavaly kapta meg kitüntetését egyébként Reviczky Gábor és Piros Ildikó is, a bíráló bizottság két tagja.)

Az FN24 oldalán Eszenyi Enikő megalázó vereséget mért Balázs Péterre. Csütörtök délig 2600-an válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy „ki legyen a Vígszínház igazgatója?” Nem reprezentatív felmérésünk szerint a teátrum jelenlegi vezetőjének 88 százalékos a támogatottsága, kihívójáé a maradék 12 százalék.

A szakmai javaslattevő bizottság csütörtökön hallgatja meg a Budapesti Operettszínház négy igazgatójelöltjét is. A 7 óra 7 színházi portál facebookos bejegyzése szerint a jelenlegi igazgatónak, Kerényi Miklós Gábornak három kihívója van: Bozsó József, Nagy Viktor és Tokody Ilona. Az Operettszínház vezetői pályázatát bíráló szakmai bizottság tagjai: Huszti Péter, Román Sándor, Szomor György, Kolti Helga. Két további tagot küld az Operettszínház, kettőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és egyet a Fővárosi Önkormányzat.

A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs igazgatósága lapunkkal tudatta, hogy a hatályos jogszabályok szerint az igazgatói státuszról a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Fővárosi Közgyűlés dönt a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve. A Fővárosi Közgyűlés döntését a szakmai bizottság véleményével, azaz a bizottsági ülésről készült jegyzőkönyv kivonatával együtt nyilvánosságra kell hozni.

“Ez az ügyfélszolgálaton történő kifüggesztéssel szokott megvalósulni.” Az Emtv. 39. § (7) bekezdése értelmében a szakmai bizottság üléséről, és a szavazás eredményéről kell írásbeli jegyzőkönyvet készíteni. Annak tartalmaznia kell a pályázatok értékelését és a szavazás eredményét. A törvény szerint a szószerinti jegyzőkönyv nem hozható nyilvánosságra, csak valamennyi bizottsági tag hozzájárulásával. A döntést hozó Fővárosi Közgyűlés tagjai azt megismerhetik, de tartalmát harmadik személlyel nem oszthatják meg – emlékeztetett közleményében a kommunikáció igazgatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik