Belföld

Így próbál helyén maradni Eszenyi

eszenyi-eniko(960x640)(1).jpg (eszenyi enikő)
eszenyi-eniko(960x640)(1).jpg (eszenyi enikő)

Az újrapályázó direktor a Magyar Nemzetnek pályázata részleteiről mesélt.

A Vígszínház vezetésére július 26-án írt ki pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, mert Eszenyi Enikő mandátuma 2014. január végén lejár. A jelenlegi direktor újra pályázik. Mint mondta: az eddig elkezdett úton menne tovább. Pályázata címe – ahogy öt éve is –: Nyitott színház. „Ez a nyitottság elsősorban szellemi, gondolkodásbeli nyitottságot jelent, amellyel a modern, művészetszínházi jelleget” szeretné erősíteni, mert erre érezhetően egyre nagyobb igényük van a nézőknek.

Eszenyi Enikő pályázati anyagában – amit szerdán már nyilvánosságra hozott – megfogalmazta, hogy a korszerűség, a hagyomány és a megújulás alapján képzeli el a Vígszínház jövőjét. Az elkövetkező évadok műsortervében központi szerepet szánna a magyar drámáknak, de a legfrissebb külföldi kortárs darabok felkutatását is folytatná. Nagy hangsúlyt fektetne az új fordításokra, a jövőben szeretne egy fordítói műhelyt is létrehozni.


Fotó: MTI / Kallos Bea

Az igazgatónő továbbra is többgenerációs társulatban gondolkodik, megtartaná a színészek folyamatos továbbképzését, erősítené a nemzetközi kapcsolatokat, nagyobb figyelmet fordítana a vidéki, határon túli vendégjátékokra, és elengedhetetlennek tartja a középiskolások, egyetemisták megszólítását.

Eszenyi 32 éve van a Vígszínházban. A teátrum az otthona. Mivel felelős a többiekért, mindig a színház érdekeit figyelembe véve, csakis művészi alapon dönt. „A középen állás, a függetlenség, a szakmaiság Várkonyi Zoltán egykori színházigazgató óta tradíció a Vígben”– mondta.

A Vígszínház oldalán – a nemzetközi és hazai együttműködési szándéknyilatkozatok, valamint a személyes adatokat tartalmazó okiratok kivételével – nyilvánosságra hozott pályázat mottója egy áthallásos Jean Vilar idézet lett.

„Ha ennek a színháznak nem is lehet feladata, hogy egy nyilvánvalóan megosztott társadalmat egyesítsen bármi áron is, súlyosbítani sem szabad a társadalmon belüli viszályokat, nem szabad hangsúlyozni a meglévő elkülönülést. Természetesen mindenekfelett országunk azon többségéért kell dolgoznunk, amelyet – meglehetősen nagyvonalúan – népnek nevezünk, de nincs jogunk ahhoz, hogy színházunkból exkluzív klubot csináljunk, szűk körű szabadkőművességet, kulturális kaszárnyát.”

Eszenyi Enikő olyan színházról álmodik, amiben „megkerülhetetlen a társadalmi valóságunk kritikai és elemző szemlélete, és amely meghatározó szerepet játszik a társadalomban”. Méretében népszínház, de korántsem a populáris értelemben – írja a hvg.hu, amely szerint a legnagyobb „dobás”, korunk egyik legnevesebb rendezőjének, Robert Wilsonnak a bemutatkozása lesz az 1914 című darabbal, amelynek Balog Zoltán miniszter lesz a fővédnöke.

“Határozott szándékom, hogy az egész éltemet ennek a színháznak szenteljem. Őszintén remélem, hogy a pályázat elbírálói további bizalmat szavaznak nekem” – zárja a pályázati anyagát Eszenyi Enikő. A Magyar Nemzet kereste a másik pályázót, Balázs Pétert is, ő azonban a szakmai bizottság üléséig nem kívánt nyilatkozni pályázatáról.

Újra Eszenyit!

Közben a színház.hu arról ír, hogy az augusztus végén megalakult “Újra Eszenyit” Facebook-oldalon a támogatók száma már meghalatdta a négyezret. “A Vígszínház élére is jóembert keresünk!” – közölték az oldal szerkesztői, akik olyanoknak hozták létre az oldalt, akik egyetértenek azzal, hogy Eszenyi Enikő maradjon a Vígszínház igazgatója. Azt gondolják, hogy Eszenyi Enikőnek sárdobálás nélkül is nyernie kéne, és ehhez egy elegáns, “minden színház-szakmai érven kívüli negatív megnyilvánulástól mentes” közösségi kampányt szeretnének biztosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik