Belföld

Lázár Vásárhelyen: novembertől újabb 10 százalékos rezsicsökkentés jön!

Lakossági fórum-sorozatba kezdtek Hódmezővásárhelyen, ahol Almási István polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő minden városrészt felkeres a napokban. A távhő, a gáz, és az áram további csökkentésén kívül további bejelentésekre is sor került.

Vásárhelyen Tarjánban a Sutuban kezdte meg heti lakossági fórumait Almási István és Lázár János, aki a vásárhelyiek előtt számolt be elsőként arról, hogy november elsejével további 10 százalékkal csökkennek a rezsiköltségek. Az eddigi 10 százalékos rezsicsökkentést csak a kezdetnek nevezte az államtitkár. Mint mondta: “ennek még annál is komolyabb következményei és kedvező hatásai lesznek”.

Egy másik jelentős lépésen is dolgozik a kormány – mondta Lázár. Január 1-től a hús – ami főként a baromfi és sertéshúst érinti – áfája 10 százalék alá csökkenhet, a mostani 27 helyett. Ezzel kapcsolatosan az érintett tárcák jelenleg hatástanulmányokat végeznek.

A további tervek között szerepel a szociális temetés intézményének bevezetése. Amennyiben a hozzátartozók segítenek a temetés lebonyolításában, úgy ingyen juthatnak a sírhelyhez, valamint a temetés egyéb költségei alól is mentesülhetnek.

Lázár János beszélt arról is, hogy december 31-ig megoldás születik a jelzálogos devizahitelesek problémáira: a devizahitel ugyanis megszűnik. Ugyanakkor egy devizahiteles nem járhat jobban, mint az, aki forintban vette fel a hitelét – tette hozzá. A bankok két ponton, a devizahitelek árfolyamváltozása és a kamatszámítás tekintetében csapták be az ügyfeleket a nem megfelelő tájékoztatással. A devizások problémájának megoldása nem terjed ki a gépjármű és egyéb áruhitel konstrukciókra – mondta el Lázár János.

Vásárhelyen pár napon belül bejelentenek egy 2,1 milliárdos pályázatot, amely a kórházat érinti. 5-700 milliós fejlesztés kerülhet tető alá a Magyar Katolikus Egyház jóvoltából: a katolikusok a volt Corvin épületét bővítik ki a Kertvárosi Katolikus Iskola számára, valamint a volt zeneiskolát is hasznosítják. 900 millió forintból az okmányiroda és a kormányablak a János térre fog költözni a Városházáról.

A további témákról, a városrész problémás kérdéseiről a Vásárhely24 folyamatosan beszámol a következő napokban. A képviselő és a polgármester kedden már Susánban tart lakossági fórumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik