Belföld

Javított kiadás! Mégsem utáltuk meg 3 év alatt az EU-t

eu-magyar zászló (eu zászló, magyar zászló, magyar zászló, )
eu-magyar zászló (eu zászló, magyar zászló, magyar zászló, )

Tévedett a Tárki. Nem fordult meg az évtizedes trend, az ország uniós tagságának megítélésében nem történt változás az elmúlt években.

A cég vezérigazgatója, Tóth István György tudatta: néhány napja hiba került a Tárkinak az ország EU-tagság megítélésével kapcsolatos véleményét ismertető cikkükbe. A kérdés, amelyre a júniusi adatfelvételnél rákérdeztek, a következőképpen hangzott: „Ön hogy látja, általában Magyarország tagsága az Európai Unióban összességében jó dolog, se nem jó se nem rossz, nem jó dolog, vagy nem tudja megítélni?”

A megkérdezettek 32 százaléka szerint jó Magyarországnak az EU-tagság és mintegy 7 százalék azok aránya, akik ezt nem tudják eldönteni. Ezek az adatok helyesen szerepeltek a közleményben. Az EU-tagságot nem jó dolognak tartók aránya helyesen a magyar lakosság 22 százaléka, míg 39 százalék azoké, akik szerint se nem jó, se nem rossz az EU-tagság. Ez utóbbi két adat felcserélése okozta a hibát. Ez azt jelenti, hogy az ország EU-tagságának megítélésében nem történt változás az elmúlt években.

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet szerint az egyes társadalmi csoportok között figyelemre méltó eltérések vannak az EU-tagság megítélésében. Az iskolázottsági szint emelkedésével nő az uniós tagságot pozitívumként értékelők aránya: a legfeljebb érettségivel rendelkezők között tízből hárman, a diplomások körében viszont már tízből öten tartják jó dolognak azt, hogy Magyarország az EU tagállama.


Fotó: Northfoto

Hasonló összefüggés látszik a saját anyagi helyzet és az ország EU-tagságának mérlege között: minél jobb a szubjektíven megítélt anyagi helyzet, annál valószínűbb, hogy az uniós tagságot jó dolognak tartja a válaszadó. A legrosszabb helyzetűeknek, akik nélkülöznek vagy havi szintű anyagi gondokkal küzdenek csak alig negyede tartja az EU-tagságot jónak. A gondok nélkül élők körében több mint kétszeres, 61% a pozitívan értékelők aránya.

Az átlagosnál (32%) kissé magasabb arányban (35%) értékelik még így az EU-tagságot az aktívak, akik valamilyen formában dolgoznak, a budapestiek (38%) és a dél-dunántúliak (42%), valamint azok, akik szoktak internetet használni (36%).

Az EU-tagságot rossz döntésnek tartók politikailag kevésbé aktívak, ők átlagon felüli arányban nyilatkoztak úgy, hogy nem mennének el szavazni a következő választásokon vagy nem tudják még, hogy elmennek-e. Az uniós tagság támogatói átlagon felüli arányban vannak azok között, akik valószínűleg választanak. Pártpreferenciák szerint csak az Együtt 2014-PM  tábora emelhető ki: az átlagoshoz képest közel kétszeres (58%) az EU-tagságot jónak tartók tábora körükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik