Belföld

Iskolakezdési káosz

A megfelelő szabályozások hiánya miatt bizonytalanul indul a tanév hétfőn a közoktatásban.

A tanévnyitó értekezleten az igazgató annyit mondott, hogy nem tud semmit. Nem tudjuk az órabeosztásunk, azt, hogy hányan leszünk és a tankönyvek egy része sem érkezett meg” – panaszkodott a Szeged24-nek egy szegedi pedagógus.

Valóban rengeteg problémát jeleztek a kollégák, nagy a bizonytalanság, az igazgatók sötétben tapogatóznak” – mondta a Szeged24-nek Pongrácz Tibor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője.

A szakember elmondta, nem tudják például, hány pedagógiai segítő állás szűnik meg. Az ok, hogy egyes tanárokat, akik például könyvtárosként is dolgoztak az iskolában átminősítettek, és csak 2015-től vonatkozik rájuk az életpályamodell, így választásra kényszerültek. Vagy elfogadják a félállást, vagy elveszítik a munkájukat.

Miután nem jelent meg sem a köznevelési törvény módosítása, sem annak végrehajtási rendelete, az igazgatók a létszámstop miatt a növekvő feladatok mögé nem tudnak embert tenni. Azt sem lehet tudni, hány igazgatóhelyettesi állás szűnik meg, ami újabb terheket ró az intézményekre, amelyek nem tudják hány emberrel számolhatnak. – magyarázta Pongrácz Tibor.

A szakszervezeti képviselő azt is elmondta: az idei tanév kollektív szerződés nélkül kezdődik meg, még a tárgyalások sem kezdődtek meg a szakszervezetekkel, ami azt is okozza, hogy az előzetes hírekkel ellentétben nem emelkedik a pedagógusok bére.

Az utasítások szerint az idén a névre szólóan csomagolva kapott tankönyveket az iskolákban a hétfői osztályfőnöki órán kell kiosztani. Miután azonban itt pénzről is van szó, ehhez elméletileg kell a szülők aláírásai is. Így az is kérdéses, hogyan oldják meg ezt a tanárok. Ráadásul a könyvek egy része még meg sem érkezett. Csak egy dolog biztos, hogy rengeteg kérdőjellel, de elkezdődik hétfőn a tanév – tette hozzá Pongrácz Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik