Belföld

Kövér László az ellenzék összefogásáról meg Alföldiről

Kövér László (kövér, kövér lászló, házelnök, parlament,)
Kövér László (kövér, kövér lászló, házelnök, parlament,)

Az Országgyűlés elnöke boldog, amiért nem látta a felújított István, a királyt. Szerinte a baloldal pénzelői kikényszerítik az összefogást.

Kövér László a közrádióban azt mondta, hogy a 2014-es választásokon a két számottevő baloldali párt – az Együtt 2014 és az MSZP – mindenképpen egységesen lép fel, hiszen nem engedhetik meg maguknak, hogy egymás esélyeit rontva külön induljanak. Az Országgyűlés elnöke a Vasárnapi újság című műsorban úgy vélte: erre a baloldali pártvezetők – személyi ambícióik, eltérő értékrendjük  ellenére – külső erők által is rá lesznek kényszerítve. A Fidesz politikusa tényként kezeli, hogy a baloldal egységesen lép fel, de ebbe a körbe nem számítja bele az LMP-t, amely valószínűleg önállóan indul. Kövér László hangsúlyozta, dacára annak, hogy semmilyen szimpátiát nem táplál az MSZP és a párt elnöke, Mesterházy Attila iránt, de még ezzel együtt sem szeretne egyenlőségjelet tenni az szocialisták és az SZDSZ szellemi örökébe lépett Együtt 2014 közé.

„Tehát van az MSZP-nél még rosszabb is. Ez az SZDSZ volt, amely közjogi értelemben, hivatalosan kimúlt, vagy kimúló félben van éppen, de azért azt az űrt, amit maga mögött hagyott, azt sajnálatos módon van jelentkező, aki be akarja tölteni” – mondta Kövér László a Kossuth Rádió műsorában, amit a hirado.hu idéz. A politikus szerint a parlamentben  már csak a finomhangolás időszaka van hátra, de zajos lesz a következő periódus. Az ellenzék igyekszik majd úgy bemutatni az elmúlt éveket, hogy a reformok nemcsak sikertelenek voltak, hanem károsak is. Ez a kampány most épp gőzerővel zajlik az oktatási rendszer tekintetében. „Mi mást is tehetnének szegények, ha 30-tól 60 százalékig terjedő nagyságrendben emeljük a pedagógusok bérét”, az ellenzék úgy érzi azt kell mondania, hogy az emelés nem is annyi, amennyi, és amúgy is romokban hever a közoktatás – mondta Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke kérdésre válaszolva, azt mondta, hogy az István, a király Alföldi Róbert-féle rendezését nem látta, csak a műről szóló írások egy részét olvasta, ezért nem szeretne állást foglalni. „Maradjunk annyiban, hogy nekem az István, a király eredeti verziója az, ami a nemzeti kultúránk kitörölhetetlen részét képezi. Azt a frenetikus hatást, amit ez akkor elért – aztán később, amikor ezt Csíksomlyón újból előadták, akkor először ott tulajdonképpen szintén először elért – én ezt az eredményt Szörényi Leventének és Bródy Jánosnak akkor is az érdeméül tudom be, hogy ha most, urambocsá, igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy azért ezzel az újabb István, a királlyal majdnem sikerült ezt zárójelbe helyezni. Én miután nem láttam ezt az előadást, szerencsére ebben az értelemben szegényebb vagyok egy kellemetlen élménnyel” – fogalmazott Kövér László.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik