Belföld

12 még szinte haszontalan konténer

Országosan 900 milliárdba kerültek az arzénmentes ivóvizet adó konténerek. A kezdeti érdeklődés után azonban ezeket most senki sem használja.

Az uniós csatlakozással változott a víz arzéntartalmát szabályozó előírás is. Az Európai Bizottság 2012 december 25-ig adott haladékot, hogy biztosítson mindenütt olyan ivóvizet, amelyben az új határérték alatti az arzén.

A cél eléréséhez fejlesztéseket hajtottak végre. Az Európai Unió erre 900 milliárdos forrást biztosít. Vásárhelyen és térségében 1,6 milliárd forintot költenek vízminőség javítására . A program jövőre valósul meg, addig is biztosítani kellett a lakosságnak az ivóvizet.

Ezt kezdetben úgy oldották meg, hogy a honvédség osztott zacskós vizet. Később víztisztító konténereket telepítettek a problémás helyeken, így Vásárhelyen is.

Kezdetben sokan álltak sorban zacskós vízért. Akkor napi 2 liter volt a fejadag. A konténerek üzembeállításáról még nincsenek adatok.

Víztisztító konténerből a Dél-Alföldön 150 darab van, ebből Vásárhelyen 12.

A Vásárhely24 úgy tudja, a konténerekben működő berendezés több vizet használ fel, mint amennyi tiszta vizet kiad, az üzemeltetés áram és vegyszerköltsége több mint havi 10 ezer forint konténerenként. Ebből egyébként mindenki szükségletének megfelelően bármennyi vizet vehet.

Vásárhelyen és környékén azonban ma már szinte senki nem jár arzénmentes vízért.

A konténeres vízvételt majd 2014 végéig, az ivóvízminőség javító beruházások befejezéséig kell biztosítani.

Ha Ön igénybe veszi az arzénmentes vizet, írjon kommentet a Vásárhely24 Facebook profiljába!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik