Belföld

Megint gyülekeztek a gárdisták

gárda (gárda)
gárda (gárda)

Az 1921-es nyugat-magyarországi felkelésre emlékeztek Budapesten.

Kapcsolódó cikkek

Az egykori Rongyos Gárda tagja, Vámossy Tibor budapesti síremlékénél tartott megemlékezést a Jobbik. A körülbelül száz résztvevő között voltak az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai is – adta hírül az MTI.

Novák Előd az ellenzéki párt alelnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy pártja nem adja fel a küzdelmét a Rongyos Gárdához és a pozsonyi csatához hasonló “elfeledett dicső múltbéli események” emlékének helyreállítása érdekében. azt is mondta: a Rongyos Gárdához hasonlóan a mai gárdisták  is átélhetik “a társadalmilag megbecsült, de államilag üldözött létet”.

Felszólalt Botlik József történész, Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, Hegedűs Loránt református lelkipásztor és Spaller Erika, a HVIM soproni elnöke is.

Hegedűs Loránt szerint a Rongyos Gárda példája megmutatta, hogy reményvesztett helyzetben is kötelező reménykedni és cselekedni, és ahogy ma is: “minden vonalon vállalni kell az ellenállást”.

Ferenczi Gábor arról beszélt, hogy bár a Rongyos Gárda működése kényszerítette ki azt a népszavazást 1921 decemberére, amelyen “Sopron elnyerte a leghűségesebb város címet”, a mai történelemkönyvek mégsem tesznek említést a “nyugat-magyarországi hősökről”

Az 1919 áprilisában alakult, Prónay Pál és Héjjas Iván vezette Rongyos Gárda elnevezésű fegyveres csoport egyebek között vissza akarta szerezni a trianoni békeszerződés miatt elvesztett területek egy részét. A nyugat-magyarországi felkelés 1921. augusztus 28-ától október 13-áig tartott a mai Burgenland és Magyarország nyugati területén.

Előzménye az volt, hogy a trianoni békeszerződésekben Ausztriának ítélték Nyugat-Magyarországot, beleértve Sopront és környékét is. Magyarországon felkelőcsoportok szerveződtek, amelyek felvették a harcot a bevonuló osztrák csendőrökkel. A felkelés után sikerült elérni, hogy Sopron és környéke népszavazás útján dönthessen hovatartozásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik