Belföld

Tönkremehet a Pető Intézet

Pető Intézet (pető intézet)
Pető Intézet (pető intézet)

Kilátástalan pénzügyi helyzetbe került a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző intézmény.

Az Index úgy tudja, nyár végére csődközeli helyzetbe került a Nemzetközi Pető Intézet: mivel a bevételek 2,2 milliárdról 1,5 milliárdra apadtak, az intézmény jelenleg havi 20 milliós hiányt termel. A lap szerint a Pető most a konduktorai kirúgásával próbálná megúszni a fenyegető pénzügyi csődöt.

A 360 fős intézmény költségvetésének legnagyobb kiadási tételét ugyanis a személyi kiadások jelentik. Az intézet mintegy 300 konduktort alkalmaz. Számuk azért magas, mert a Pető-módszer megköveteli, hogy teljes munkaidőben külön, személyenként foglalkozzanak az intézetbe kerülő gyerekekkel. Az elbocsátások így a felvehető gyerekek létszámát is csökkentenék.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

A fenntartó szerepét 2012-ben egy állami tulajdonban lévő kft. vette át a Nemzetközi Pető Közalapítványtól. Az eddig nagyobb jogi önállóságot biztosító közalapítványt, amelyet az 1990-es években eredetileg a Nagy-Britanniából érkezett támogatások fogadására hoztak létre, megszüntették. Ezzel az intézmény elesett az 1 százalékos szja-adományoktól is, jóllehet a támogatási formát a mai napig reklámozzák a Pető Intézet honlapján.

Schaffhauser Franz, a főiskola rektora az Index kérdésére elismerte, hogy az intézmény nehéz helyzetbe került, és hogy vannak folyó fizetési problémák a beszállítókkal szemben. A rektor azonban leszögezte, hogy a bajok ellenére a legvégsőkig megpróbálja kivédeni a főiskola működését befolyásoló megszorítási törekvéseket. Az Index cikkét itt éri el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik