Belföld

Világelsők vagyunk káros szenvedélyekben

Fizetésük több mint 10 százalékát költik a magyarok alkoholra és cigarettára.

Egy felmérés azt vizsgálta, hogy a világ egyes országaiban mennyi pénzt költenek az emberek káros szenvedélyekre. Az economist.com grafikonja szerint a magyar emberek bagóznak és alkoholizálnak a legtöbbet, legalábbis a fizetésünkhöz képest.

Magyarországon 2012-ben a dohányosok a lakosság körülbelül 30 százalékát tették ki, azaz nagyjából minden harmadik ember naponta rágyújt. Az európai ranglistán így a hetedik helyet foglaljuk el. A legtöbbet Ausztriában bagóznak, a legkevesebb ember pedig Portugáliában és Svédországban füstöl.

A felmérés rámutatott arra a tényre is, hogy a magasabb dohánytermék fogyasztás főként a fejlettebb társadalmakra jellemző, míg a szegény, fejlődő országokban sokkal inkább élelmiszerre költenek az emberek.

Egy átlagos dohányos, aki napi rendszerességgel gyújt rá, évente százezer forintot költ füstölnivalóra. Meghökkentő adat, hogy 20 évvel ezelőtt a kiskorúaknak eladott dohánytermékekből egy év alatt 400 millió forint bevétele származott a dohányiparnak.

Tömegpusztító fegyver

A WHO adatai szerint évente mintegy fél magyarországnyi, azaz ötmillió ember halálát okozza cigaretta a világon. A nyugati társadalmakban jól bevett stratégia, hogy az egyre dráguló dohánnyal próbálják leszoktatni a bagósokat erről a káros szenvedélyről. A termékre kiszabott adóbevételek jelentős részét az egészségügyi ellátásra fordítják, hiszen minél több a dohányos, annál több az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma is, mely egy társadalomban rengeteg egészségügyi költséget jelent.

Drágul: 150-től 1000 forintig

Míg a 90-es években akár 120-150 forintért is kaphattunk egy doboz cigit Magyarországon, napjainkra ez az összeg csak nosztalgikus emlék. Az átlagás ma már 800-900 forint körül mozog, sőt már 1000 forintért is vásárolhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik