Belföld

Ellenzéki jelöltjelölt, avagy hány szerep keres egy…

bajnai gordon és mesterházy attila (bajnai gordon, mesterházy attila, )
bajnai gordon és mesterházy attila (bajnai gordon, mesterházy attila, )

Bajnai és Mesterházy az MSZP és Együtt konfliktusáról beszélt a Népszabadságnak.

Az MSZP elnöke közölte, ha előválasztási javaslatukat az Együtt elutasítja, azonnal elkezdik a tárgyalásokat a Demokratikus Koalícióval, a szociáldemokratákkal és a Liberálisokkal. A szocialista politikus elismerte: leendő szövetségesek nem szoktak ultimátumot adni egymásnak. „Különösen nem úgy, hogy a sajtóban előbb jelenik meg a javaslat, mint ahogy arról a tárgyaló fél tudomást szerez”. Az ő javaslata egy válaszreakció volt, mert Bajnai Gordon kényszerhelyzetet teremtve átírta az egyeztetés menetrendjét. Az MSZP azt mondja, ne közvélemény-kutatók vagy lájkok, hanem hús-vér emberek döntsenek, hiszen ők fognak voksolni jövő tavasszal is.

Mesterházy pénteken érezte először, hogy megakadtak a tárgyalások. Szerinte nyitottak voltak, egy korrekt és komoly javaslatot tettek az asztalra. Átbeszélte a megyei elnökökkel, hogy harmincöt választási körzetet átengedtek volna, amelyből húsz-huszonkettő győzelemre esélyes volt. Ezeken felül akart Bajnai Gordon további hat-hét erős szocialista körzetet kicserélni. Menet közben derült ki, hogy több olyan jelölt van, akiket az Együtt bediktált, mint lehetséges indulóját, de ők az MSZP-nek határozottan cáfolták, hogy az Együtt–PM színeiben indulnának a választáson.

Az MSZP-elnök tagadta, hogy provokáció lenne javaslata: a 106 egyéni körzet lehetséges indulói között legyenek előválasztások, hiszen partnereik hangsúlyoztak, hogy minden körzetben el tudnak önállóan indulni. Ő ehhez csak annyit tett hozzá, hogy ha a miniszterelnök-jelöltekről megkérdezik az embereket, akkor úgy fair, ha ezt a többi jelölt esetében is biztosítják. „Ez így tisztességes. Ráadásul két hét alatt le lehet vezényelni a folyamatot. A valós verseny mindig jobb, mint egy kutatás. Bajnai Gordon személyesen ezt a forgatókönyvet egyébként megfontolandónak tartotta, vagyis ez egy közös megoldás lehet.”


Fotó: Kummer János

Szerinte nem a vereség deklarálása, ha nem tudnak megállapodni, hiszen a szövetség nem pusztán két félre vonatkozott sohasem. Bajnai Gordon is arról beszélt az elmúlt időszakban, hogy minden demokratikus ellenzéki erőre szükség van. Ők már januárban elkezdték az egyeztetéseket a többiekkel, mert az Együtt akkor még időt kért. Kérésére szűkítették le a tárgyalások résztvevőit két félre, de mindig jelezték, ezt a kört majd újra szélesíteni kell.

Az MSZP elnöke cáfolta, hogy már csak a kármentés lenne a cél a győzelem helyett. Ha így lenne, akkor mind erősebben bezárkózna, és elfogadhatatlan javaslatot tett volna, de az MSZP ehhez képest az Együtt–PM érdekeit még inkább figyelembe vevő javaslatot tett, ajánlatuk a társadalmi támogatottságukhoz és országos szervezeti erejükhöz képest felülreprezentált. Mesterházy azzal egyetért a választóikkal, „hogy ebből így elég volt”. A következő napokban hivatalosan is megteszik javaslatukat az Együtt–PM felé, amelyre nyilván ők megfontolás után válaszolni fognak. Ha ez megvan, mindenki számára világos lesz a képlet. De akárhogy is lesz, szeptemberben le kell zárni ezt a folyamatot. Mert nem egymással, hanem Orbán Viktor leváltásával kell foglalkozniuk.

Bajnai Gordon ugyanezt mondja, másképp. Szerinte az ellenzéki együttműködés nem lehet személyi ambíciók túsza. Az Együtt–PM szövetség vezetője azt mondta, azért lépett, hogy ne Orbán Viktor legyen a nevető harmadik. „Holtpontra jutottak a tárgyalások”, a napnál világosabbá vált, hogy a miniszterelnök-jelölti kérdés foglyul ejtette az együttműködés ügyét, amit ő kezdettől ellenzett. Hiába haladtak jól az egyéni körzetek ügyével, az MSZP-delegáció minduntalan jelezte: minden megállapodás csak Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége esetén érvényes. A velük tárgyaló szocialistáknak más forgatókönyvre nem is volt mandátumuk. „Volt olyan tárgyalási forduló, ahol először azt közölték, hogy kereken nulla, de legfeljebb hét Együtt–PM-es egyéni jelöltet tudnak elfogadni abban az esetben, ha Bajnai Gordon a miniszterelnök-jelölt.”


Fotó: Neményi Márton

Bajnai szerint történelmi felelősségük diktálja, hogy kilendítsék a tárgyalást holtpontjáról. „Jobb ma egy konfliktus a szövetségesek között, mint holnap a szövetség bukása”. Javaslatuk egy speciális helyzetre reagál: kevés az idő, és ami kis pénze az ellenzéknek van, azt inkább a Fidesz elleni harcra kellene összpontosítani. Szerinte egyre nagyobb a választói félelem, reális veszély, hogy a „Fidesz cinikusan manipulálja az ellenzék előválasztását”. Erre kerestek megoldást, amit a közösen megrendelt és ellenőrzött közvélemény-kutatásokon keresztül megvalósított miniszterelnökjelölt-választásban találtak meg. „Ez nyolcmillió választó véleményének megbízható közelítésével segíthet kiválasztani a győzelemre esélyes miniszterelnök-jelöltet. Az MSZP erre tromfolt rá egy másik javaslattal”, amit nem utasítanak el csípőből, mivel a választók mozgósítása közös érdek, de meg kell várni az MSZP részletesen kidolgozott javaslatát.

A hét vége nagy eredményének tartja Bajnai, hogy abban egyetértés van: a miniszterelnök-jelölt kérdését ki kell emelni a politikai alkufolyamatból, és a döntést a választók lehető legszélesebb körére kell bízni. Szerinte logikai ellentmondás és veszélyes is a 106 egyéni jelöltnél előválasztást tartani, hiszen az nem engedné „létrehozni azt az ellenzéki szövetséget, amely végül miniszterelnök-jelöltet választhatna magának”, és egymás ellen fordíthatja az együttműködésre ítéltetett ellenzéki erőket. „Ott is háborút szít, ahol a békés együttműködés feltételei már megteremtődtek”. Az ellenzéki együttműködés alapja nem a miniszterelnök-jelölt személye, hanem a közös program és a közös jelöltek. Az együttműködési tárgyalások felfüggesztésére-megszakítására nincs ok, részükről szándék sem. A választókerületi együttműködést akár egy óra alatt tető alá lehetne hozni.


Fotó: Berecz Valter

Szerinte először a két nagy ellenzéki pártnak kell megállapodnia egymással, utána kell – méghozzá közösen – dönteni a szövetség bővítésének módjáról, részleteiről. Pénteki javaslatuk erre is tartalmazott konstruktív javaslatot – tette hozzá Bajnai, aki maga sem érzi még a vereséget. Azt mondta, azért tért vissza a politikába, mert szeretné megszervezni a győztes összefogást, és „felszámolni Orbán Viktor rettenetes rendszerét”, amihez néha vállalni kell a konfliktusokat is. Ugyanakkor nekik nem egymást kell legyőzniük, hanem ezt a rezsimet. „Kár is katonai hasonlatokhoz nyúlni, hadüzenetről meg holmi háború kitöréséről beszélni. Természetes szövetségesei” egymásnak, nem ellenségek. Több mint hetven olyan felkészült, kiváló szocialista jelölt van, akit ők akár holnap készek támogatni. Ő hisz abban, hogy az általa képviselt program és stratégia vezethet a választási győzelemhez. De azt is pontosan tudja, hogy az ellenzéki együttműködés nem lehet személyi ambíciók túsza. Ennyit vár Mesterházy Attilától is. Az ügy fontosabb náluk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik