Belföld

Kiszelly Zoltán: Gyáva nyúl játék zajlik

Kiszelly Zoltán (Kiszelly Zoltán)
Kiszelly Zoltán (Kiszelly Zoltán)

Tegnap azzal állt elő Bajnai Gordon, hogy országos közvéleménykutatás döntse el, ki legyen a bal miniszterelnök-jelöltje. Mire Mesterházy Attila viszakézből javasolta: tartsanak előválasztást mind a százhat egyéni választókerületben. Utóbbit Bajnai visszautasította. Politológust kérdeztünk. Villáminterjú.

Mi ez az előválasztásos trükk?

Bajnait szorítja az idő, és tizenkilencre lapot húzott. Tavaly októberben jól startolt, de aztán még a nyári országjárással sem sikerült két számjegyűre feltornásznia a pártja népszerűségét – anélkül pedig aligha válhat belőle közös baloldali miniszterelnök-jelölt. Rendre lepattan a MSZP-ről, aminek fő oka, hogy a vezető szocialista politikusoknak elegük van a gazdaállat szerepből: az SZDSZ-szel kötött koalíciók idején már három alkalommal is elszenvedték, hogy öt-hét százalékos párt diktál nekik, most, ha lehet, nem kérnek ebből.

Sokak szerint az a vita lényege, hogy Mesterházy vagy Bajnai legyen-e a főnök?

Ez a személyes rész. A tartalmi pedig szerintem az, hogy Bajnaiék gondolkodása a pénzvilág logikáját képviseli, Mesterházyék viszont politikusként gondolkodnak.

Fotók: Neményi Márton

Pénzvilág?

Kik veszik körül Bajnait, aki maga is 1990 után egy nagyvállalat élén lett sikeres? Felcsuti Péter a Bankszövetség elnökeként futott, Oszkó Péter adóoptimalizáló és befektetési tanácsadó cégeknél nőtt fel, Szelényi Zsuzsa pedig a volt jegybankalelnök Karvalics Ferenc felesége, ami persze önmagában még nem baj, de ad egy linket Simor András volt MNB-elnök és köre irányába. Bajnaiék alapítványát korábban támogatta az OTP és a MOL is.

És?

Félni nem kell tőlük, mivel azonban ezen emberek zöme a pénzügyi szektorból jön, a pénzügyi szektor logikáját követik. Az MSZP viszont mintha nem szeretné, hogy újra off-shore lovagok, vagy multik sütögessék pecsenyéjüket a hatalomban, és nem maradna pénz egy ”végre igazi” baloldali program megvalósítására.

Aki bankár, gazember, aki nem bankár, jó ember? Ennyire egyszerű a világ?

Jó, mondjuk úgy: Mesterházyék talán nem tartanák szerencsésnek, ha egy leendő kormány a pénzügyi szektor termékeit vásárolná agyba-főbe, ahelyett, hogy az MSZP szavazóit boldogítaná választási ajándékokkal.

Egyrészt: az úgynevezett neoliberálisok azt mondják, takarékos, olcsó állam kell, nyista osztogatás. Másrészt: hol vagyunk még attól, hogy egy hatalmon lévő baloldal a kampányban a választói boldogításán törné a fejét?

Fogalmazhatok még szalonképesebben: Bajnai csapata talán a neoliberális megoldásokat részesítené előnyben, míg Mesterházyék inkább keresletélénkítő megoldásokban gondolkodnak. Másképpen: ha a miniszterelnök a pénzvilágból érkezne, az MSZP-nek kormányról sem lenne lehetősége politikailag kifizetődően megvalósítani programját. Mesterházy népfrontos taktikát játszik: mindig van egy javaslata, rendre olyan, ami Bajnai számára elfogadhatatlan; és amit nem tud megakadályozni, annak igyekszik az élére állni. Bajnai nyilvános megmérettetést akar a baloldalon? Semmi gond, legyen, de ne szimpla közvélemény-kutatással, hanem mind a százhat egyéni választókerületekben. Mert az már az MSZP pályája. Mint amikor a szemben álló hadvezérek keresik a csatára a megfelelő terepet: Bajnai inkább szűk térben, egy szorosban ütközne meg, Mesterházy pedig a tágas mezőn. Egyiknek erre, másiknak arra alkalmas a serege.

Konkrétan mire?

Az MSZP infrastruktúrája ugyan sokat romlott az elmúlt években, de még mindig létezik, képes mozgósítani. Bajnai alatt viszont nincs komoly szervezet, csupán az ország egyes pontjain van jelen. Bajnaiékat leginkább az olyan emberek szeretik, mint ők maguk: a rendszerváltás nyertesei, valamint a modernizációs szigetek – Budapest és az egyetemi városok – magasabb képzettségű és magasabb szociális státuszú lakói. Kérdés, ez mire elég, vagy másként fogalmazva: hány hadosztálya – szavazója – van Bajnainak? Lényeges kérdés az is, kell-e ismét a neoliberális gazdaságpolitika az országnak és Európának. A válaszom: nem. Mesterházy szerintem nem véletlenül járkál Párizsba, nem véletlenül támogatják őt és nem Bajnait a német szocdemek. Ugyanis Nyugat-Európában sem kívánják, hogy Magyarországot Amerika-barát neoliberálisok kormányozzák. Vagyis a Mesterházy versus Bajnai kérdés nem szimpla személyi konfliktus. Ez a tűz és a víz. A tankönyvi gyáva nyúl játék zajlik. Két autó száguld szembe egymással.

Ki kapja el a kormányt?

Nem tudom, de az időablak, szerintem, október huszonharmadikán bezárul: a baloldali ellenzéki szavazók, a “szárszói” holdudvar azt várja, hogy a forradalom évfordulóján Bajnai és Mesterházy közösen kilépjen a színpadra, s azt mondja, megegyeztünk, íme a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt.

Lesz közös lista és közös miniszterelnök-jelölt?

Szerintem nem.

És előválasztás?

Az még inkább nem.

Mi a legvalószínűbb forgatókönyv?

Tologatják a Fekete Pétert, dobálják egymásnak a forró gesztenyét, amíg csak lehet. Beszáll mindenki az adok-kapokba, növelik a tétet: most is sorra reagálnak a szocik, Karácsony Gergely blogbejegyzést közölt, az Együtt-PM közleményt adott ki. Talán lesznek közös egyéni jelöltek, viszont egyre valószínűbb, hogy pártlistát mindkét társaság külön állít. Ami nehezíti az ügyet, hiszen, tegyük fel, abban a körzetben, ahol egy PM-es a közös jelölt, a szocikkal szimpatizáló választónak az egyéni cédulán az Együtt-PM-re, a listán pedig az MSZP-re kéne ikszelnie. Hát nem egyszerűbb volna neki, ha mindkét papíron a szegfűs logót kereshetné?

Abban biztos, hogy közös jelöltek lesznek?

Ha egyik sem rántja el a kormányt, még a közös jelöltállítás is borulhat. Bajnai közölte a követeléseit: miniszterelnök akar lenni, és a leendő kormányfrakción belül szeretne egy blokkoló, zsarolási potenciállal bíró kisebbséget, hogy a szocik egyedül ne tudjanak kormányozni. Magyarán a néhai SZDSZ egykori pozíciójára tör. Ezt Mesterházy nem adhatja meg. Az amúgy is feszültséggel teli helyzetet bonyolítja, hogy Gyurcsány Ferenc is bejelentkezett, méghozzá azzal, hogy egy frakciónyi emberét szeretné bent tudni a Parlamentben, vagyis hat-nyolc főt a kétszázból. Amivel Mesterházynak semmi problémája – amennyiben Bajnai kvótájából kap Fletó csapata. És Bajnai sem ellenkezik – amennyiben az MSZP kvótáját terhelné a DK.

Ön már el is temette Bajnait.

Bajnai tegnap kísérletet tett átvenni a kezdeményezést, és nem sikerült neki. Nyilván próbálkozik még megint, csak azt nem tudom, hogyan. Mert annál demokratikusabb megoldás, mint hogy mindenütt megméressék magukat, nincs. Ha nagyon egymásnak feszülnek a felek, előfordulhat, hogy még csak közös jelöltek sem lesznek.

Az biztos Fidesz-győzelemet jelent, valószínűleg kétharmaddal. Bajnainak és Mesterházynak is ez a lehető legrosszabb kifejlet. Nem?

Bajnainak biztosan, mert ha ő most veszít, ráadásul úgy, hogy Mesterházy betolja őt a „megállapodás kerékkötője” szerepbe, akkor vajon hol lesz a csapatával együtt 2018-ban? Megmondom: a versenyszférában vagy valamelyik egyetemen. Bajnai mivel fényezhetné magát négy-öt év múlva? Hogy sikeres miniszterelnök voltam 2009-ben? Kevésnek tűnik. De a szocik, ha most vereséget szenvednek is, vélhetően erős frakcióval, potenciális Fideszt váltó párttal lesznek bent az Országgyűlésben, esélyesen 2018-ra. Mesterházynak van ideje, Bajnainak nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik