Belföld

Holokauszt: itthon lehet perelni a MÁV-ot

bíróság (bíróság, )
bíróság (bíróság, )

A chicagói körzeti szövetségi bíróság megszüntette az MNB-vel és a MÁV-val szemben a holokauszttal kapcsolatos jogcímen indított eljárásokat. A túlélők örököseinek Magyarországon kell jogorvoslatot kérniük.

A bíróság feltétel nélkül utasította el a kártérítési kereseteket. Értékelése szerint a felperesek nem tudták bizonyítani, hogy Magyarországon nem állnak rendelkezésre megfelelő jogorvoslati lehetőségek, vagyis a felperesek kötelesek először Magyarországon megkísérelni jogorvoslatot szerezni, mielőtt követeléseiket az Egyesült Államokban érvényesíthetnék – közölte szombaton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Fotó: AFP

Az NFM emlékeztet arra, hogy a pert a második világháború alatt elkövetett náci erőszak áldozatai és örököseik indították 2010-ben, az Amerikai Egyesült Államokban. A Magyar Nemzeti Bankot vagyontárgyaik kisajátítása és visszaszolgáltatásuk elmaradása miatt perelték, a Magyar Államvasutakat pedig, mert részt vett a népirtásban.

A bíróság nem értett egyet a felperesek azon érveivel, hogy a magyar bírósági rendszer nem független, vagy ne biztosítaná a tisztességes eljárást, megjegyezve azt is, hogy a felperesi érvek „puszta spekulációra és azon alap nélküli félelmekre épülnek, mely szerint a magyar bírósági rendszer nem tudna számukra fair eljárást biztosítani”.

A tárca megjegyzi: a több éve húzódó eljárásban Magyarország következetesen képviselt álláspontja az volt, hogy a magyar jogrendszer megfelelő jogorvoslati, kártérítési és kárpótlási lehetőséget biztosít a holokauszt túlélői számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik