Belföld

Pokorni vitázik a kormánnyal

pokorni (pokorni)
pokorni (pokorni)

A volt oktatási miniszter szerint túlállamosították a közoktatást.

Helyes, hogy a kormány hozzányúlt a közoktatási rendszerhez, de ahogyan hozzányúlt, az helytelen, mert túl sok mindent államosított – mondta Pokorni Zoltán. Az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának fideszes elnöke a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó tanévnyitó szakmai konferenciáján úgy vélte: a 3200 iskolafenntartó önkormányzat helyébe lépett 198 tankerület mérete önmagában jó, de az már nem mindegy, mekkora mozgásterük lesz, a pluszforrások elzárása pedig káros.

A volt oktatási miniszter kapkodónak és kiszámíthatatlannak nevezte, hogy mindössze négy nappal a tanévkezdés előtt dönt a Parlament a legégetőbb kérdésekről. Közfinanszírozásból a magyar diákok 590 órát tanulhatnak, ez az arány Németországban 800, az Amerikai Egyesült Államokban 1000. Az arányok javításához olyan reformok kellenének, amely 5-8 év alatt vihető végbe. Ennek részeként Pokorni lehetőségként vázolta fel a 9 évfolyamos általános iskola, a hosszabb tanév és az egész napos iskola lassú, fokozatos bevezetését.

Fotó: Kummer János

Előzőleg az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy kiválóan képzett, erkölcsileg és anyagilag megbecsült pedagógusok nélkül nem újítható meg az oktatás, nem valósítható meg az ország felemelkedése.  Balog Zoltán azt mondta: lényeglátás nélkül nem lehet valaki jó pedagógus. A lényeg pedig nem más, mint az ember, a gyermek, akit tanítani kell és lehet. Őket kell látni, az iskolában minden értük kell, hogy történjen – fogalmazott a miniszter.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár közölte: azért kell megújítani a köznevelést, mert az iskolarendszerre három éve még az volt jellemző, hogy rossz állapotban voltak a gyerekek, a pedagógusok, az intézmények, romlottak a tanulmányi eredmények. Hoffmann Rózsa emlékeztetett rá, szeptembertől az általános iskolákban délutánonként 4-5 óráig maradnak iskolai programokon a gyerekek, ennek felel meg a 32 órában meghatározott kötött munkaidő, amihez a béremelést is rendelték. Ez több mint 100 ezer forintnyi többletet jelent a húszéves gyakorlattal rendelkező egyetemi végzettségű pedagógusoknak – tette hozzá.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár azt mondta: a pedagógusok munkaidejéhez kapcsolódva foglalkoztatási rendeletet tesznek közzé, amelyben pontosan szabályozzák a részletkérdéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik