Belföld

Megkezdődött a szüret Balatonbogláron és Etyeken

szolo(960x640)(1).jpg (szőlőtőke, szőlőlevél, szőlő, )
szolo(960x640)(1).jpg (szőlőtőke, szőlőlevél, szőlő, )

Már szedik a korai szőlőfajtákat, például a csabagyöngyét és az Irsai Olivért.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Horváth Csaba elmondása szerint a korai fajták szüretelése a nagy meleg miatt kezdődött meg másfél héttel ezelőtt, védeni kell ugyanis a savakat, a minőség megőrzése érdekében.

Az idei szüret után a becslések alapján 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívín hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás, mint károsító tényező.

Hozzátette: a legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növényegészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmat-fertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly. Az aszály a savak lebomlása miatt okoz gondot.

A munka dandárja most kezdődik – mondta a főtitkár. Emlékeztetett: a cserszegi fűszeres szedése is megkezdődött Soltvadkert környékén, azaz a kunsági borvidéken is megkezdődött a szüret. Horváth Csaba úgy vélte: ha az extrém meleg fennmarad, akkor ez azzal jár, hogy a közép- és a késői érésű fajták összeérnek, ami szervezési többletmunkával járhat. Ha napfényes, csapadékmentes hosszú ősz lesz, akkor a túlérett, töppedt szőlőből készülő borkülönlegességeknek lehet jó éve az idei – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik