Belföld

Kétséges, hogy lesz-e tűzijáték a Balatonnál

Tűzijáték (tűzijáték, )
Tűzijáték (tűzijáték, )

Kora délután döntenek arról, hogy a balatoni tűzijátékokat megtartják-e, a budapesti tűzijáték lebonyolítása egyelőre nincs veszélyben - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedd délben az MTI-vel.

A tárca azt írta: a Balatonon jelenleg nem túl kedvező az időjárás, óránkénti 60-80 kilométeres széllökések mellett komoly hullámzás jellemzi a tó vizét, ami befolyásolhatja a tűzijáték biztonságos lebonyolítását.

A balatoni tűzijátékok megtartásával kapcsolatban kora délutánra (2-3 óra körül) hozza meg az operatív törzs a végleges döntését, erről később sajtótájékoztatót tartanak.

A budapesti tűzijáték zavartalan lebonyolítását egyelőre semmi nem veszélyezteti, de folyamatosan figyelik az időjárás változásait – tette hozzá a KIM.

A Balatonnál és a Velencei tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. A meteorológiai szolgálat legfrissebb figyelmeztetésében azt írta: kedden különösen a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati felében lesz szeles az idő. Majd az esti óráktól az északkeleti országrészben is északira fordul és megerősödik a szél.

Az erős, időnként viharos északi, északnyugati szél lökései elérik az óránkénti 60-65 kilométerest, elsősorban a Balaton környékén óránkénti 70 kilométeresnél erősebb lökés is előfordulhat. A szél jelentős mérséklődése szerdán napközben várható – tették hozzá.

Emellett kedden napközben, illetve éjszaka elszórtan – a záporok mellett – zivatarok is kialakulhatnak. Néhol heves zivatar is előfordulhat, amelyet rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék – akár 25-35 milliméternyi -, óránkénti 70 kilométeresnél erősebb szél, esetleg jégeső kísérhet. Erre a Dunántúl keleti megyéiben és a középső országrészben van nagyobb esély – írta a meteorológiai szolgálat.

Szerdán a Dunától keletre van esély zivatarok kialakulására. Ezekhez már heves kísérőjelenségek nem társulnak, de nagyobb mennyiségű csapadékra így is számítani lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedd hajnalban eljuttatott veszélyjelzése szerint kilenc megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Pest – valamint Budapesten citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható heves zivatarok miatt. Tizenkét megyére – Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest – továbbá a fővárosra a felhőszakadás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Fejér, Somogy és Veszprém megyében a heves zivataroktól függetlenül megerősödő szél miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A KIM hétfőn azt közölte: a nemzeti ünnep eseményeit az operatív törzs felügyeli, amelyben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológia szolgálat, a mentők, a katasztrófavédelem képviselői jelen vannak az esemény napján reggel 8 órától egészen az utolsó program zárásáig. Az idén, miután a Balaton környékére is szerveztek programokat és hat helyszínre tűzijátékot, az operatív törzs egy kihelyezett bázist tart fenn Siófokon.

A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett másodfokú (narancssárga) vagy a legmagasabb fokú, piros riasztási fokozat esetében, illetve erős szélben (a széliránytól függetlenül, ha a szél sebessége a kilövés irányától a pirotechnikai terméket a védőterületén kívülre eltéríti) a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték – a ha lehetséges -, le kell állítani.

A KIM azt írta: arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, de ha az időjárás miatt bármelyik helyszínen mégis le kell mondani a tűzijátékot, az a döntés végleges, azaz nem tervezik azt egy későbbi időpontban megtartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik