Belföld

Csecsemőhalál: az MSZP meghallgatná Szócskát

szocska-miklos-a-miskolci-korhazban(1)(960x640).jpg (szócska miklós, koraszülött, miskolc, )
szocska-miklos-a-miskolci-korhazban(1)(960x640).jpg (szócska miklós, koraszülött, miskolc, )

Az MSZP kezdeményezi, hogy a parlament egészségügyi bizottsága hallgassa meg Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt és Csiba Gábort, a miskolci megyei kórház főigazgatóját az intézményben elhunyt kilenc koraszülött csecsemő halála ügyében.

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a parlamenti testület nem ítélőszék, de a vizsgálati eredmények birtokában általános tanulságokat levonhat a halálesetekből, ezzel pedig segíthet elkerülni, hogy a tragédia bárhol megismétlődjön. Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy az Országgyűlés augusztus végi rendkívüli ülésével egy időben üljön össze az egészségügyi bizottság, és hallgassa meg Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, valamint Csiba Gábort, a kórház – beosztásából a vizsgálat idejére felfüggesztett – főigazgatóját.

A szocialista politikus elmondta, tény, hogy a koraszülött csecsemők veszélyeztetettebbek, de kilenc haláleset ilyen rövid időn belül szokatlan, a miskolci koraszülöttintenzív-osztályon is példátlan. Jelezte, nem céljuk az intézmény hírnevének rongálása, az egészségügybe vetett hit rombolása, vagy hogy politikai üggyé tegyék a vizsgálatot, de mivel a hírek lehetséges fertőzésről, szakmai hibákról szólnak, és gondatlanság gyanúja miatt feljelentés is történt, az egészségügyi bizottság feladata, hogy tájékozódjon, meghallgassa a vizsgálat tanulságait, és ha kell, kiegészítse azokat.

Tukacs István emellett együttérzését fejezte ki az elhunyt csecsemők szüleinek.

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon (a képen) azt mondta: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik