Belföld

Csecsemőhalálok: Iratokat foglaltak le

miskolci csecsemőhalál (miskolci kórház, csecsemőhalál, szülészet, )
miskolci csecsemőhalál (miskolci kórház, csecsemőhalál, szülészet, )

A szakértői véleményekre legalább 2 hónapot kell várni.

Kapcsolódó cikkek

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte, hogy a felderítés, az igazságügyi szakértői vizsgálatok lefolytatása és a bizonyítási eszközök beszerzése érdekében foglaltak le a miskolci megyei kórházban elhunyt koraszülöttekre vonatkozó iratokat.

Feljelentés – nyomozás

A Miskolci Rendőrkapitányságon múlt pénteken egy 37 éves miskolci férfi és egy 31 éves miskolci nő tett feljelentést. A két egymástól független feljelentés szerint júliusban a kórházban megszületett gyermekeik (egy-egy fiúgyermek) “halálában közrejátszhatott az egészségügyi intézmény valamely dolgozójának gondatlansága, mulasztása”.

A két feljelentést továbbították a megyei kapitányságra, ott hétfőn elrendelték a nyomozást. Az eljárást az országos rendőrfőkapitány kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta, ahol jelenleg foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyik eljárás.

A szakértői vélemény elkészítésének határidejét még nem állapították meg, de azt a lehető legrövidebb időben fogják meghatározni, annak elkészülte azonban így sem várható két hónapon belül – közölte a rendőrség.

Augusztusban néhány napon belül kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. A kórház főigazgatóját, Csiba Gábort felfüggesztették állásából.

Nem a kórházi dolgozók felelősek?

Az eddigi vizsgálatok szerint nincs összefüggés a kilenc miskolci baba halála között, de még folynak az ellenőrzések. A szülők azt gyanítják, hanyagság okozta a tragédiákat, az általunk megkérdezett szakértők szerint azonban ez kizárt.

A kórházszövetség szerint észak-magyarországon hal meg a legtöbb újszülött, mivel ott születik a legtöbb baba idő előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik