Belföld

Alföldi: Nem nyúltam a lényeghez, ugyanaz a mű

Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)
Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)

Harminc éve is a szabadságról üzent az István, a király, s ez ma sincs másképp. Feke Pál, Udvaros Dorottya, Stohl András, Nagy Feró és Varga Miklós, a színpadon együtt.

Szabadság

Varga Miklós, a 30 évvel ezelőtti István, a király címszereplője a jubileumi darabban az egyik regös Nagy Feró mellett. Alföldi Róbert szerint a rockopera szimbolikus volt 1983-ban, a szabadság szele érkezett Magyarországra. Szerinte ez a mostani rendezéssel sem változott meg, a lényeg maradt. A szereplők politikai hovatartozása nem volt szempont a válogatásnál, csak a teljesítmény számított és számít.

Kinyírlak

Alföldi szerint nem ő keveredett a politikába, hanem őt keverték bele. Egy felelős alkotónak az a dolga, hogy vizsgálja a társadalmat, amelyben él, s kissé sarkítva ugyan, de megmutassa azt. Akarunk egy boldog országot, s ahhoz, hogy ezt megteremtsük, kinyírjuk az ország egyik felét – összegzi a jubileumi előadás mondandóját Alföldi.

Az István, a király üzenete ma is a szabadság, az, hogy többféle igazság is létezhet, s a szintézishez kellene eljutni – vallja Alföldi. A rendező szerint mintha ma még képtelenek lennénk erre.

Nem lesz vihar

Derűs, nyári idő várható a hétvégére. Azok a viharok is elültek, amelyek a mű szegedi színpadra vitelét kísérték. Szombaton, augusztus 17-én lesz a bemutató, majd még kétszer, 19-én és 20-án láthatja a közönség az István, a királyt a Dóm téren. Ha valaki lemaradna, hiszen a jegyek már rég elkeltek, az RTL felvételeiről még megnézheti. A közvetítés többletbevételt hoz a Szegedi Szabadtéri Játékoknak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik