Belföld

Romagyilkosságok: Állami kártérítés a hozzátartozóknak

romagyilkossag(960x640)(2).jpg (romagyilkosságok, )
romagyilkossag(960x640)(2).jpg (romagyilkosságok, )

Az csak később derül ki, hányan, mennyi pénzt kapnak.

Megerősítette Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Magyar Nemzet információját, hogy kártérítést ad a kormány a 2008-2009-ben romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak.

A kifizetési konstrukció kidolgozására Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi és közigazgatási és igazságügyi miniszter kapott megbízást. Szeptember elején tárgyalnak a hozzátartozókkal, és “tisztességes kártérítést” fognak nekik ajánlani – mondta Balog Zoltán. Hozzátette: hozzátéve, reméli, hogy meg tudnak egyezni a családokkal egy méltányos összegben.

Hibázott az állam

A pénz kifizetésével nem kell megvárni a másodfokú ítéletet, még idén szeretnék lezárni ezt. Az igazságszolgáltatási eljárásban kiderült: az állam alkalmazottai is hibáztak, sőt talán még büntetőjogi felelősséggel terhelt mulasztásokat is elkövettek. Ezért nem szükséges megvárni a jogerős ítéletet, hanem már most meg lehet kezdeni a tárgyalásokat a hozzátartozókkal a kártérítésről – magyarázta a miniszter.

Utalt arra, hogy a gyilkosságsorozat utolsó áldozatának az életét talán meg lehetett volna menteni, ha a titkosszolgálatok és a rendőrség tisztességesen együttműködtek volna, ezért egyértelmű, hogy az államnak jót kell állnia azokért a károkért, amelyek emberéletekben és anyagi javakban is keletkeztek.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy még ellenzéki politikusként, az Országgyűlés emberjogi bizottságának elnökeként karitatív újjáépítést kezdeményeztek az áldozatok hozzátartozóinak. Társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként pedig 8,5 millió forint támogatással segítették a károsultak új lakásokba költözését.

Elmondta, azt is, hogy minden évben gyászistentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére, a Szent Egyed közösség pedig pasztorálja a hozzátartozókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik