Belföld

Parlagfű-felderítés repülővel

Parlagfű felderítés (parlagfű, légi felderítés)
Parlagfű felderítés (parlagfű, légi felderítés)

Két napon keresztül 16 órás repüléssel térképezik fel megyénket, kutatva a parlagfűves területek után.

A börgöndi repülőtérről szerdán szálltak fel a szakemberek, hogy megkezdhessék a parlagfüves területek felderítését.

Ez a terebélyes, allergiát kiváltó növény az enyhén savanyú, homokos területen él meg leginkább. Utak és vasúti sínek mentén fordul elő a leggyakrabban, vagy az elhagyatott területeken. A nyári csapadékot és a meleget kedveli. A parlagfüvet érdemes folyamatosan irtani, kigyomlálni vagy lekaszálni, mert ha a virágzás előtt pusztítjuk el, akkor nem tud virágport szórni. Azért is fontos a kiirtása, mert a lakosság 10-15 százaléka allergiás erre a növényre.

Megyénkben már harmadik éve derítik fel helikopterekkel az eldugott területeket, ahol parlagfű fordulhat elő. A felmérések után a szakemberek felszólítják a földtulajdonosokat a kiirtásra – adta hírül a feol.hu.

Azok, akik nem gyomlálják vagy kaszálják le földjeiken a parlagfüvet, akár ötmillió forintos bírságot is kaphatnak, azonban a hatóság célja nem a pénzgyűjtés, hanem a jogkövető magatartás betartása – mondta el Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető helyettese.

Pálmai Ottó, a megyei növény és talajvédelmi igazgatóság vezetője még hozzátette, hogy véglegesen nem lehet kiirtani a parlagfüvet, azonban a pollenszámot lehet csökkenteni, a megoldás a gyomirtás és a tarlóhántás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik