Belföld

A Külügyminisztérium bekérette a román nagykövetet

Németh Zsolt parlamenti államtitkár hivatalába kérette Románia budapesti nagykövetét, Victor Miculát, szóbeli jegyzékben utasította vissza Titus Corlatean román külügyminiszter szavait.

A tárca közleménye szerint Németh Zsolt határozottan visszautasította és cáfolta Titus Corlatean azon kijelentését, amely szerint a nemzeti összetartozásról szóló törvény “a Kárpát-medence magyar nemzet számára való visszaszerzésének stratégiáját” tartalmazná és “a Versailles-i békerendszer megkérdőjelezését” célozná. Az említett törvény szövege ennek pontosan az ellenkezője – emelték ki. A Külügyminisztérium visszautasította és cáfolta Titus Corlateannak a magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatos nyilatkozatát is.

A román külügyminiszter előzőleg közölte: Traian Basescu államfő Magyarország rendreutasításáról szóló nyilatkozata nem lehet hiteles, miután korábban egy asztalnál ült azokkal, akik “szélsőségesen nacionalista” retorikát használtak . Titus Corlatean a 11. Marosfői Nyári Egyetemen szóvá tette, hogy Basescu 2010-ben részt vett a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, “ideges retorikát használó” magyar politikusok oldalán.

A román külügyminiszter marosfői előadásában Basescu és a korábbi jobbközép kormány szemére vetette, hogy 2010-ben nem tiltakoztak, amikor a “Fidesz-kormány a Jobbik támogatásával” elfogadta a “trianoni békeszerződésről való megemlékezés” (a Nemzeti Összetartozás Napja), illetve a könnyített honosítás törvényét. Corlatean szerint ezek a jogszabályok a “Kárpát-medencének a visszaszerzését célozzák” a magyar nemzet számára, vagyis a Versailles-i békeszerződések újratárgyalását vetik fel.

A külügyminiszter szerint a román reakciók elmaradásának tulajdonítható, hogy most “egyes forrófejűek az úgynevezett Székelyföld” autonómiájáról beszélnek, és magyarországi politikusok “választási kampányt folytatnak” Hargita és Kovászna megyében. “Van egy európai stratégiai partnerségünk Magyarországgal: azon kell dolgoznunk, hogy ez legyen a meghatározó, nem pedig a feszültségek, a szélsőségesen nacionalista retorika. Ennek érdekében munkára, párbeszédre van szükség: ezeket a kérdéseket nem a sajtó által közvetített harcias szólamokkal lehet megoldani” – jelentette ki a román külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik