Belföld

Örökre rejtély maradhat a miskolci csecsemők halála

koraszülött (koraszülött, )
koraszülött (koraszülött, )

Az InfoRádió által megkérdezett gyermekgyógyász szerint ha fertőzés okozta a miskolci koraszülöttek halálát, akkor annak hátterét szinte lehetetlen lesz feltárni

Nobilis András egyébként világszínvonalúnak tartja a magyarországi koraszülött-ellátást, noha szerinte nagyon sok nővér és újszülöttgyógyász hiányzik a rendszerből. Magyarországon a koraszülött-ellátás megközelíti az európai színvonalat, bár néhány területen le vagyunk maradva – ismerte el az InfoRádiónak.


A Velkey László Gyermekegészségügyi Központ koraszülötteket ellátó osztálya Miskolcon
Fotó: MTI / Vajda János

A Semmelweis Egyetem 2-es számú klinikája koraszülött részlegének a vezetője úgy véli, itthon nincs annyi nővér, mint nyugaton, és a gyermekgyógyászat ezen ága is hiányszakmának számít. A koraszülött intenzív osztályok a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak, éppen ezért rendkívül szigorú higiéniás szabályok érvényesek.

Nobolis András szerint azonban még így is előfordulhat, hogy fertőzés üti fel a fejét, ami nehezen lokalizálható és tartható kordában. Nehéz kideríteni, mi áll a fertőzések hátterében, ezért a szakember valószínűnek tartja, hogy nem lehet felderíteni azok kiindulási pontját.

A szigorú előírások ellenére ugyanis előfordulhat, hogy valaki áthág egy szabályt vagy nem veszi annyira komolyan, de ezt utólag bizonyítani vagy kizárni nem biztos, hogy lehetséges. Nobilis András szerint volt már a miskolcihoz hasonló eset, és lesz is olyan, hogy halmozottan fordul elő koraszülött-halálozás. További részletekért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik