Belföld

Lefogják Orbán kezét?

Külföldről irányítják a magyar kormányt. Vagy nem. Mit gondol a magyar? S mit a francia meg a szlovák?

A magyar társadalom 42 százaléka szerint nem a kormány, hanem valamiféle háttérhatalom irányítja az országot. Ez derül ki a Political Capital (PC) minapi kutatásából.

A pártok szavazótáborai között éles eltérések tapasztalhatók. A jobbikosok között a legelterjedtebb az elmélet (68 százalék egyetértő), őket követik az LMP (52 százalék), az MSZP (49 százalék) és a Fidesz (43 százalék), majd az E14 (32 százalék) szavazói.

„Ezzel kitapinthatóvá válik a Fidesz és a Jobbik szavazói közötti egyik fontos törésvonal is” – véli a PC. Bár a fideszesek is hajlamosak hinni egyes összeesküvés-elméletekben, kevésbé gondolják azt, hogy az összeesküvésnek maga a kormány is része. A jobbikosok azonban pártjukkal és annak szellemi holdudvarával összhangban hajlamosabbak azt gondolni, hogy „Magyarországot a háttérhatalom kormányozza”, és a kormány csak ezen háttérhatalom helytartója.

Az elemzői konklúzió így szól: „Feltételezhető, hogy a fideszes és a jobbikos „igen” válaszok mögött más viszonyulás húzódik meg. Míg a Jobbik szavazóinak egy része a Fidesz-kormányt a háttérhatalom meghosszabbításaként, dróton rángatott bábjaként látja, addig azon fideszesek számára, akik szerint nem a kormány irányítja az országot, a Fidesz szabadságharca éppen a háttérhatalom gyarmatosító törekvései elleni küzdelemről, tehát a drót elvágásáról szól.”

A jelzett összeesküvés-elmélet leginkább a társadalom kevésbé előnyös helyzetű csoportjában talált táptalajra – ott ez a PC szerint a politikai feszültséglevezetés eszköze is lehet. A munkanélküliek, a vidéki városok lakói, a férfiak és a szakmunkások körében az átlagnál nagyobb arányban találunk olyanokat, akik szerint „kormány mögötti háttérhatalom irányítja az országot”.

Arra a kérdésre, hogy mely csoportok állhatnak a háttérben, a felsorolt lehetőségek közül a megkérdezettek a nemzetközi pénzügyi köröket (37 százalék), illetve más, felettünk uralkodni akaró országokat (23 százalék) említették a leggyakrabban.

És a franciák? Meg a szlovákok?

Jó hír (vagy rossz?), hogy az összeesküvés-elméletek terén a franciáknak és a szlovákoknak csak a cipőfűzőjét köthetjük meg.

A PC partnere, a Counterpoint a francia lakosság körében mért adatai szerint a magyar 42 százalékkal szemben a francia mintán 51 százalék azok aránya, akik hittek abban, hogy nem a kormány irányítja az országot. Kiugróan magas, 77 százalék azok aránya, akik azt gondolták: a nemzetközi pénzügyi körök alkotják a háttérhatalmat, 44 százalék azoké, akik úgy vélik, más országok próbáltak befolyást gyakorolni hazájuk felett.

Szlovákiában az Institute for Public Affairs a Mediaresearch kutatta a kérdést a szlovákiai internethasználók körében. Ezt összevetve a Tárki 2013. júliusi, hasonló témában rögzített adataival, kiderül, hogy a szlovákok körében is virulensebb az elképzelés, miszerint „idegen csoportok irányítanak”: a válaszadók csaknem kétharmada  (63 százaléka) ezen a véleményen volt, míg a magyar internethasználók körében ezt a vélekedést csak 38 százalék osztotta.

Különös, hogy míg Magyarországon elsősorban az alacsonyan iskolázottabbak hisznek az összeesküvés-elméletekben, Szlovákiában az iskolázottsággal nő az ilyen teóriákban való hit.

A mi Litkaink megmondta

Posztittes szerzőnk, Litkai Gergely a minap szűkebb merítésben végzett nem reprezentatív kutatást egy hasonló kérdésben: a földönkívüliek és hazánk közélete viszonylatában. Alább egy idézet a dolgozatból, mely teljes terjedelmében itt élvezhető.

Van-e összefüggés a népesség fogyatkozása és a földönkívüliek között?

Ki kell mondanunk, hogy van. Nem elég a migrációs hullám, rezidensek tucatjait vihetik el távoli galaxisokba, kijátszva ezzel a röghöz kötés szabályait. Pataky Attilát is számos alkalommal vitték el, ám érthetetlen okokból többször is visszahozták. A földönkívüliek számára is egyértelművé válhatott, hogy hazánk a kreatív és életképes egyedek paradicsoma. Aki itt képes a túlélésre, annak egy exobolygó vagy egy elhagyatott spirálgalaxis meg se kottyan. A jó nők magas száma is csalogató lehet, bár a földönkívüliek számára a nagyfejű, üveges tekintetű, kicsit pudingos testű egyedek a szexuálisan izgatók. Emiatt jóval nagyobb a testrablás kockázata Nagy-Britanniában.

Mit látogatnak meg a földönkívüliek Magyarországon?

Mivel a fővárosban drámai a parkolási helyzet, és magasak a bírságok, ezért inkább a vidéki településeket részesítik előnyben a földönkívüliek. Ilyen például Siófok, ahova a Palace diszkó pszichedelikus fényei csalogathatják az idegeneket, vagy a Hortobágy, ahol a kezdő pilóták is gyakorolhatják a lezuhanást. A földönkívülieket is vonzza a termálturizmus, hiszen a világmindenségben rendkívül kevés bolygón található víz, a termálvíz pedig, amely az ízületeknek is jó, szinte csak a mi galaxisunkban, például Sárváron. Ez igazolja a fürdőfejlesztések létjogosultságát, ugyanakkor növeli egy galaktikus ízületibeteg-invázió kockázatát is. Könnyen fejlettebb, de reumatikusabb civilizációk áldozatai lehetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik