Belföld

Vonát kitoloncoltatná, a Jobbikot betiltatná egy román képviselő

Vona-Gabor-EMI(210x140)(1).jpg (vona gábor, emi, jobbik, )
Vona-Gabor-EMI(210x140)(1).jpg (vona gábor, emi, jobbik, )

Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, a Jobbik romániai betiltását kezdeményezi Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő. A román külügyminisztérium pontosító közleményt adott ki, ami a jobbik szerint provokáció.

A borzonti EMI-táborban tett szombati kijelentései miatt tonloncoltatná ki Vona Gábort Romániából, és kezdeményezné a Jobbik romániai betiltását a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő.

Az Adevarul című bukaresti napilap internetes oldalán a képviselő még szombaton kommentálta véleménycikkében Vona Gábor kijelentéseit, melyek a román lapokban egyébként tág teret kaptak. Az egyik ilyen kijelentés, hogy ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell.

Nyilvánítsák nemkívánatossá

“Megértük, hogy egy magyarországi náci párt vezetője paramilitáris csapatokkal körülvéve háborúra uszít bennünket a saját országunkban” – fogalmazott a képviselő, aki nyilvánosan szólította fel a román külügyminisztériumot, hogy nyilvánítsa nemkívánatossá Vona Gábor személyét, és egyszer s mindenkorra tiltsa be Románia területén a Jobbikot.

A képviselő kijelentette, olyan törvényt kezdeményez, amely a külföldiek románellenes megnyilvánulásait azonnali nemkívánatossá nyilvánításukkal büntetné, és amely betiltana minden olyan megnyilvánulást, tábort, összejövetelt, amelyek érintik a román alkotmány első cikkelyét. Az alaptörvény e cikkelyében egységes és oszthatatlan, szuverén és független nemzetállamként határozza meg Romániát.

Román külügy: csak diplomata lehet persona non grata

A román külügyminisztérium vasárnap közleményben pontosította: a nemzetközi egyezmények értelmében csak a diplomata státussal rendelkező személyek nyilváníthatók nemkívánatosaknak (persona non gratának). A minisztérium közölte: előzetes elemzése értelmében az etnikai alapú gyűlöletkeltés és az erőszakra való uszítás a köztörvényes bűnözés kategóriájába tartozik. Ez ellen az állam a rasszista, xenofób szervezetek működését, szimbólumainak a használatát, valamint az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek a kultuszát tiltó jogszabály alapján járhat el – közölte a román külügyminisztérium.

Egy korábbi közleményében a bukaresti külügyi tárca elítélte a borzonti táborban szombaton elhangzott kijelentéseket, s a magyar kormánytól is elvárja, hogy elhatárolódjon a Jobbiknak a táborban kifejtett álláspontjától.

A fiatalokat nem nagyon érdekelte a politika

Vona Gábornak az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett táborban tett kijelentéseit valamennyi jelentős román napilap idézte. A Romania Libera beszámolója címében azt emelte ki, hogy “A Jobbik hadat üzen Romániának”, a Jurnalul national Vona Gábornak azt a kijelentését emelte be beszámolója címébe, hogy “Nem mondunk le Trianon érvénytelenítéséről”.

A Gandul.ro portál helyszíni tudósításának azt a címet adta, hogy “A székely jacuzzi erősebb, mint a Jobbik elnökének a tanítása”. A cikkíró megállapítása szerint a táborba gyűlt fiatalok számára fontosabb volt a szórakozás, mint a politikai tárgyú előadások hallgatása.

Jobbik: provokáció a román külügyi nyilatkozat

A Jobbik tudatos provokációnak tartja a román külügyi korábbi, elhatárolódásra felszólító közleményét. Az ellenzéki párt szerint őket akarják felhasználni az erdélyi magyarság megfélemlítéséhez. Erről Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője beszélt vasárnap, miután a román külügyminisztérium elítélte az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által Székelyföldön, Borzonton szervezett táborban elhangzottakat.

Korábban már többször elmondták – folytatta -, hogy a Jobbik számára a környező országokkal fenntartott viszonyban a külhoni magyar közösségek érdeke az elsődleges, és érdeksérelem esetén a párt hajlandó a diplomáciai konfliktust is vállalni.

Nem uszított háborúra Vona

Szávay István szerint szó sincs arról, hogy Vona Gábor háborúra uszított volna. Szerinte ha nyilvánosságra hoznák a sajtótájékoztató vágatlan felvételét, akkor kiderülne, hogy a Jobbik-elnök mondanivalójának lényege más volt. Hiszen Vona Gábor úgy gondolja, hogy a kisebbségi kérdést leszámítva Magyarország és Románia problémáinak többsége azonos – közölte.
Azt mondta, nincs szó másról, mint az erdélyi magyarság megfélemlítésének újabb kísérletéről, amihez a Jobbikot használják fel. Nem lehet politikai véleménye alapján senkit sem megfélemlíteni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezt határozottan visszautasítják.

A táborban egyetlen románellenes megnyilvánulás sem volt, az egy magyar nemzeti tábor volt – közölte.
Kitért arra, hogy tavasszal indult a pártszervezés Erdélyben. Bejegyzett szervezetként nem létezik a Jobbik Romániában, ezért sem feloszlatni, sem betiltani nem lehet. Az ottani tagjaik baráti csoportot alkotva fejtik ki tevékenységüket.

A magyar külügy is megszólalt

A magyar Külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban vasárnap délután közölte: a Jobbik ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában, és nem is osztozik annak felelősségében. A magyar kormány pedig elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség alapelvei mellett és célkitűzései iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik